Referat - Relieful Frantei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
648
Etichete
relieful, frantei
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Relieful Frantei


Situata in Europa Occidentala, Franta are o suprafata de 547.026 km, respectiv 551.602 km inluzand si insula Corsica si o populatie de58.400.000 de locuitori.
Franta are o larga iesire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana. Tarmurile sale sunt putin crestate si, in unele locuri, joase si nisipoaase.
In afara de limitele maritime, Franta are si opt vecini terestri: Luxemburg (N-E),
Germania si Elvetia ( E ), Italia si Monaco ( S-E ),Marea Mediterana, Spania si Andora ( S ), Oceanul Atlantic ( V ). Frantei ii apartine si insula Corsica din Marea Mediterana.
Relieful Frantei este dezvoltat pe structuri hercinice ( unde exista podisuri, munti, josi- care sunt erodati- si campii) si alpine (Alpii si Pirineii). Treapta podisurilor si campiilor –situata in jumatatea nordica a Frantei - cuprinde, printre altele: Masivul Central (Massif Central) cu inltimi vulcanice ( Puy de Sancy –1.886 m, Plomb du Cantal –1.858 m, Puy de Dome- 1.485 m), inconjurat de suprafete mai joase, sub 1.000 m, larg valurite (Marche, Limou-sin) si continuate spre S-E de culmile Cevennes ( altitudine maxima 1.702 m ce domina valea larga a fluviului Rhone. Masivul Armonican ( Massif Armonicain) hercinic in partea de N-V ( Bretagne, Normandie).Podisul Ardeni ( Ardennes) situat in partea de N-E, la granita cu Belgia.
Bazinul parizian ( Bassin parisien ) in partea central-nordica, cea mai mare unitate naturala a Frantei, cu relief tipic de cueste, depresiuni si suprafete structurale in est, cu o zona joasa, drenata de Loire si afluentii sai in sud si suprafate din creta acoperite de loess si argila in nord.
Bazinul aquitanian ( Bassin aquitain ) in sud-vest, cu podisuri calcaroase in est si n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org