Referat - Relieful terestru

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
666
Etichete
relieful, terestru
Descarcari
458
Nota
0 / 10 - 0 voturi













Relieful terestru

1. Introducere
Relieful terestru cuprinde totalitatea formelor pe care le îmbraca suprafata solida a Pamântului, inclusiv în spatiul acoperit de apele marilor si oceanelor. Pe planeta noastra, aproape trei sferturi din relief (71%) sunt acoperite de apa. Pe restul suprafetei Pamântului (29%) – uscatul – omul vine în contact, zi de zi, cu relieful.
Ceea ce nu poate scapa observatiei este marea diversitate a formelor reliefului, pornind de la tarmurile marilor si oceanelor, pâna pe culmile celor mai înalti munti. Cauzele care conduc la aceasta mare varietate a reliefului sunt multiple, ale avându-si originea atât în interiorul Pamântului, cât si la suprafata sa si în spatiul extraterestru. Exista doua categorii de agenti care actioneaza asupra suprafetei terestre si creeaza relieful:
Agentii interni, care se manifesta în interiorul Pamântului si sunt sustinuti de sursele de energie care îsi au originea în acest spatiu;
Agentii externi, care actioneaza la suprafata Pamântului si sunt dependenti de sursele de la exteriorul planetei.

2. Alcatuirea interna a Pamântului
Interiorul Pamântului este format, în general, din trei unitati structurale distincte, dispuse concentric, fiecare având grosimi si proprietati fizice diferite. Aceste unitati s-au conturat o data cu constituirea Pamântului ca planeta, sub efectul gravitatiei, care a actionat diferentiat asupra elementelor cu densitati diferite. Pornind de la centrul Pamântului spre suprafata (6370 km), aceste unitati sunt:
( Nucleul, care se afla în centrul planetei, are o raza de aproximativ 3500 km si este alcatuit în principal din fier, asociat cu mici cantitati din alte elemente (sulf si oxigen). În centrul nucleului, materia este solida, în timp ce la exteriorul acestuia se afla în stare topita.
( Mantaua, care acopera nucleul si are o grosime de aproximativ 2900 km. Este alcatuita în principal din fier si magneziu, la care se adauga si alte elemente (siliciu si oxigen). Starea mater


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org