Referat - Rosia Montana

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
658
Etichete
rosia, montana
Descarcari
361
Nota
0 / 10 - 0 voturi















Referat realizat de : Buliga Paula

Clasa : XI MI 1

Prof. coord. : Curescu Dragos









Localizarea comunei Rosia Montana


Comuna Rosia Montanã este localizatã geografic în Muntii Apuseni, la o distantã de 135 km de Cluj-Napoca, la 100 km de Turda, la 81 km de Alba-Iulia, la 50 km de Brad, la 15 km de Cîmpeni si respectiv 10 km de Abrud.




Localitatea este situatã într-un bazin si este strãbãtutã longitudinal de Valea Rosiei (Foies) ale cãrei ape sunt de culoare rosie-gãlbuie, datoritã oxizilor de fier continuti în apele de minã colectate pe parcurs.

În mijlocul unui peisaj pitoresc, Rosia Montanã se aflã în apropierea unor locuri cu rezonantã în mediul turistic autohton si mondial. Putem aminti astfel: masivele Cîrnic si Cetate, vârful Rotunda - situate chiar în localitate, Detunatele (Detunata Goalã si Detunata Flocoasã), vârfurile Geamãna si Corabia, Poiana Narciselor, Negrileasa, formatiunea calcaroasã Vulcan-Buces, Valea Ariesului, Pestera Scãrisoara, Cetãtile Ponorului, Muntele Gãina cu renumitul Târg de Fete si localitatea Brad cu vestitul sãu Muzeu al Aurului.

Rosia Montana este situata intr-o zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa, fiind cea mai veche asezare miniera atestata documentar, cunoscuta de pe vremea romanilor sub numele Alburnus Maior. O zona exploatata din vremea lui Traian pana in prezent, o zona care si-a luat numele de la culoarea apelor curgatoare poluate de activitatile miniere milenare.
Pana in luna mai 2006 zacamintele de aur si argint din Rosia Montana au fost exploatate de catre Statul Roman prin Compania Nationala a Aurului, Cuprului si Fierului, Minvest SA, prin filiala sa Rosiamin.

Aceasta exploatare depindea financiar pana in momentul inchiderii sale de subventiile de la stat si genera anual pierderi de peste trei milioane de euro. Acesta a fost unul din motivele pent


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org