Referat - Structuri demografice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
structuri, demografice
Descarcari
209
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Structuri Demografice

Structura opulatiei unui anumit teritoriu reprezinta o anumita diferentiere calitativa a acesteia, pe baza unor criterii:

Structura ligvistica
Populatia terei vb un nr mare de limbi. In present, se considera ca ezista peste 3000 de limbi vb si peste 6000 de dialecte.
Structura religioasa
Lumea contemporana se caracterizeaza si printr-o diversitate a credintelor religioase.
? Crestinusmul, care cuprinde mai multe grupe de personae:catolici, ortodocsi, protestanti.
Catolicii predomina in Europa Latina(Franta, Spania, Italia, Portugalia), America Latina, dar se intalnesc si in alte tari europene, in SUA, Canada, Africa si Australia.Centru catolicismului este la Vatican.
Ortodocsi sunt raspanditi in sud-estul si estul Europei.Centru lumi ortodoxe este considerat Constantinopol(Istambul).
Protestantii sunt mai numerosi in Germania si tarile nordice, in Anglia, in Scotia si Elvetia precum si in SUA,Canada, Australia, Africa.
?Islamismul cuprinde doua grupe mari de oameni:suniti si siiti.Dintremusulmani,siiti predomina in Iran,dar pe ansamblu lumii islamice sunt minoritari, iar sunitii se intalnesc, in restul lumii islamice.Centrul religios al islamului este Mecca.
?Budismul si hinduismul sunt religiile celor mai numeroase popare. Principalele centre religioase sunt Lhassa si Banares.
?Religiile entice orientale cuprind confucianismul, taoismul(ambele mai frecvente in China) si sintoismul(in Japonia).
?Iudaismul este religia evreilor, iar principalul centru religios esre Ierusalim.
?Animismul este mai frecvent in Africa.

Structura rasiala
Se considera ca exista grupuri rasiale cum ar fi: rasa alba, rasa galbena, rasa neagra. In realitate, omenirea este formata dintr-o singura rasa. Daca genele sunt aceleasi, difera combinatia acestora la diferite populatii.Prezenta acestor gene commune, a unei populatii ancestrale comune(cu o vechime apreciata la aproximativ 200.000 de ani). Migratile din zona originara sunt responsabile repartitia


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org