Referat - Suedia in noul mileniu

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
332
Etichete
suedia, noul, mileniu
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Suedia in noul mileniu


Suedia, stat puternic industrializat în nordul Europei, care ocupa partea estica si nordica a Peninsulei Scandinave, situat între Norvegia, Finlanda, Marea Britanie (Golful Botnic) si strâmtorile daneze. Suprafata: 449.964 km2 (inclusiv 36.567 km2 ape interioare). Populatia: 8.745.109 (2001), dintre care 98% suedezi, în rest finlandezi, laponi, danezi. Capitala este Stockholm iar alte orase importante sunt Göteborg, Malmö, Norrköping. Limba de stat este suedeza. În vestul si nord-vestul tarii se întind Alpii Scandinavici, care ating în vârful Kebnekaise 2132m. Spre est acestia sunt marginiti de un podis care coboara în trepte spre Golful Botnic. În partea sudica a tarii se întind câmpii, care înconjoara o mica regiune deluroasa, Podisul Småland. Suediei îi apartin si insulele Gotland si Öland din Marea Baltica.

Clima este temperata, mai aspra în regiunile nordice, unde are caracter continental, mai blânda în partea sudica unde influenta marina este puternica.
Numeroase râuri scurte au un debit bogat cu mare potential hidroenergetic. Exista multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai ales în câmpia din partea central-sudica a tarii. Cele mai mari sunt lacurile Vänern si Vättern si Mälaren.

Zonele mlastinoase ocupa circa 14% din suprafata tarii. Vegetatia predominanta este padurea (55% din suprafata): în partea nordica si centrala a tarii se gasesc paduri de conifere, în sud paduri mixte, iar în extremitatea sudica paduri de fag si stejar. În zonele muntoase înalte se dezvolta vegetatia de tundra montana.
Suedia dispune de mari zacaminte de fier (locul al treilea în Europa) cu un continut ridicat de fier (în nordul Suediei), dupa care de minereu de cupru, zinc, aur, argint, wolfram. Suedia are o puternica industrie extractiva, siderurgica si a metalurgiei neferoase. Cea mai importanta ramura industriala este
constructia de masini (electrotehnica, rulmenti, automobile, avioane, masini de precizi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org