Referat - Tipuri de medii geografice pe Terra

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
658
Etichete
tipuri, medii, geografice, terra
Descarcari
347
Nota
0 / 10 - 0 voturi




MEDII GEOGRAFICE




TIPURI DE MEDII GEOGRAFICE PE TERRA
Mediul geografic reprezinta un macrosistem alcatuit din mai multe componente (relief, apa, aer, sol, vietuitoare, inclusiv omul cu activitatile sale) între care s-au statornicit relatii multiple de natura spatiala, temporala, cauzala, evolutiva si care se ofera observatiei prin peisaje.

I. MEDIILE DIN ZONA TEMPERATA
Se întind în latitudine între 400 si 600, în zona temperata, având o mare dezvoltare în continentele din emisfera nordica. În cadrul lor se includ câmpii, dealuri, podisuri, dar si importante lanturi de munti, ce determina o varietate mare de medii. Clima este caracterizata prin existenta celor patru anotimpuri, cu o variabilitate accentuata a vremii. Se caracterizeaza prin anotimpuri distincte, cu ierni friguroase si veri calde.
Exista trei tipuri de medii: temperat-oceanic, temperat-continental si mediteranean.

Mediul temperat – oceanic
Mediul temperat-oceanic se afla în spatiile continentale vecine oceanelor, la latitudini de 40–550 C, având o dezvoltare mai mare în regiunile de câmpie si de dealuri (în Europa de Vest) si mai restrânsa în dreptul lanturilor de munti (Cordilieri, Anzi) care constituie bariere în calea maselor de aer aduse de circulatia vestica. În Europa si în America, clima blânda cu veri racoroase si ierni placute (circa 800 – 1.000 mm/an precipitatii) asigura, pe de o parte, o vegetatie bogata, cu paduri de foioase, iar pe de alta parte, soluri fertile. În estul Asiei, climatul este dependent de circulatia maselor de aer dinspre ocean, care vara dau precipitatii bogate, si dinspre interiorul continentului, iarna (uscate si reci).
Scurgerea apelor râurilor se caracterizeaza prin debite mari în sezonul cu precipitatii (iarna si primavara în Europa, vara în Asia de Vest) si debite mici în celelalte.
Precipitatii mari se produc pe unele insule sau pe continente, unde, sezonier, circulatia maselor de aer este tot dinspre ocean, de exemplu: arhipelagul Hawaii, vestul S.U.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org