Referat - Triburile masai

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
334
Etichete
triburile, masai
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Triburile masai



Masaii din Africa rasariteana moderna (stabiliti în zilele noastre în sud-vestul Kenyei si nord-vestul Tanzaniei) apartin grupului de populatii nilotice care în urma cu doua-trei secoleau migrat din tara lor de bastina (actuala Republica Sudan). Câteva dintre aceste grupuri, printre care si masaii, au adoptat modul de viata pastoral si au ajuns sa se îndeletniceasca, aproape exclusiv, cu pastoritul.


Fiecare în clanul sau

Viata masailor, asemenea totoror societatilor traditionale, este supusa unor reguli foarte precise. Pâna la vârsta de 6 ani, copiii de ambele sexe cresc sub obladuirea mamelor. Apoi, baietii se alatura sectiunii (clanului) barbatilor, iar fetele ramân în continuare sub supravegherea femeilor. În acest moment de separatie, atât baietilor, cât si fetelor li se fac daruri. Baietii primesc în dar miei, capre si chiar vitei, o data cu semnul distinctiv al pastorilor ce vor deveni – batul sau toiagul cu ce vor mâna vitele. Adultii îi învata cum sa le pazeasca si sa aiba grija de ele. Iar fetele învata cum sa coasa si sa mulga, sa scoata apa din puturi sau sa-si ajute mamele la adunatul vreascurilor. Fiind la vârsta primelor podoabe, lor li se vor oferi bratari si coliere din perle, aratându-li-se cum sa se picteze cu ocru pentru a fi cât mai atragatoare. De altfel, preocuparea pentru vestimentatie si aspect exterior este comuna ambelor sexe.


În satul razboinicilor

Dupa executarea circumciziei, operatie pe care cei mai multi o suporta cu curaj, tinerii se pot considera barbati, pentru ca imediat dupa aceasta li se permite accesul în satul razboinicilor, pentru a deveni, la rândul lor, razboinici. Ceremonia aceasta reuneste pâna la câteva sute de viitori luptatori, veniti din toata regiunea. Festivitatile se desfasoara în interiorul unui sat aparte, facut din locuinte asezate circular. Acestea au fost construite chiar de catre mamele lor, din lut, crengi si balega de vaca, fiindca în aceste case razboinicii vor locui împreuna


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org