Referat - Turcia II

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
341
Etichete
turcia
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Turcia II


T
urcia , tara in S-E Europei ,si S-V Asiei, invecinata la N-V cu Bulgaria si Grecia ,la nord cu Marea Neagra ,la N-E cu Georgia si Armenia ,in E cu Iranul ,in S Iraq ,Siria ,Marea Mediterana ,iar in V cu Marea Egee .Capitala este Ankara .
Turcia moderna a fost fondata de Mustafa Kemal Ataturk dintr-o portiune a Imperiului Otoman , stat care a disparut de pe harta politica a lumii dupa Primul Razboi Mondial .Turcia a devenit un stat condus de civili din 1961 iar in prezent presedintele Turciei este Suleiman Demirel .


Turcia detine aproximativ 779,452 km patrati de pamant ,din care 3% se afla pe teritoriu European.



Orasul care face legatura intre Europa si Asia este Istanbulul ,oras cu vechi origini inca din vremea Imperiului Bizantin , fiind capitala acestuia si numindu-se
Constantinopol .Ca populatie Istanbulul este cel mai mare oras avand aproximativ 7,331,900 de locuitori intinzandu-se pe mai mult de 400 km patrati (estimare la nivelul anului 1994 ).
Istanbulul este impresionant .Este plin de relicve vechi ca :

Moscheia Albastra ,construita intre anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de catre Mehmet Aga ,unul din fii lui Sinan. Se numeste Moscheia Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului . Moscheia este inconjurata de un gard format din coloane si arcade .In interior moscheia este decorata cu motive arabesti iar peretii sunt acoperiti de motive florale . Deasupra locului de veci al sultanului se gasesc aceleasi motive florale sculptate in lemn scump si in fildes .

Sfanta Sofia ,lacas de cult bizantin terminat in 537 e.n. a servit ca o catedrala in vechiul oras bizantin si transformata in moscheie dupa 1453 ,anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani . Cladirea initiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu .Imparatul Iustinian I a ordonat reconstructia catedralei care s-a terminat in


537 ,cu toate ca finisajele au continuat pana in 563 .A


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org