Referat - Universul

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
536
Etichete
universul
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UNIVERSUL


Universul cuprinde tot ce exista – materie, spatiu, energie si timp. Include orice stea, planeta sau curp ceresc.

Intinderea uriasa a Universului e de neconceput pentru mintea omeneasca. Partea vizibila a Universului se intinde pana la 1,6 cvadrili de de kilometri, si nimeni nu stie cat si ce este in afara acesteia.
Despre nasterea si evolutia Universului s-au elaborat numeroase teorii. Cea mai acceptata dintre acestea este teoria marii explozii (Big Bang), care presupune ca Universul a luat nastere intr-o explozie uriasa, acum circa 15 miliarde de ani. Acest eveniment unic a dat nastere nu numai materiei, ci si energiei, spatiului si chiar timpul. Nu are sens sa vorbim despre evenimente sau timpuri dinaintea marii explozii : n-a existat nimic ,,inaintea’’ ei.
Parerea astronomilor este ca dupa explozia uriasa Universul a fost inimaginabil de fierbinte, si s-au produs radiatii puternice. Dupa circa 10 secunde s-au materializat particulele componente ale atomilor – protonii, neutronii si electronii. Atomii in sine – in principal hidrogenul si heliul – s-au format cu milioane de ani in urma, cand a scazut temperatura si masa universului a crescutenorm.
Supernove

Soarta unei stele depinde in mare masura de masa ei. Daca o stea ca Soarele isi consuma ,,combustibilul’’ de hidrogen, nucleul de heliu se contracta, iar straturile exterioare se extind. In aceasta stare, stelele se numesc uriase rosii. Straturile exterioare dispar cu timpul, si ramane doar nucleul mic alb – acesta este piticul alb. Steaua se raceste treptat, devine eventual pitic negru – o bucata mare de carbon.
Stelele care au masa mult peste masa Soarelui sfarsesc mai dramatic. Pe masura ce isi epuizeaza combustibilul nuclear, devin super-uriase cu volumul mult mai mare decat cel al uriasilor rosii. Apoi, sub efectul gravitatiei are loc colapsul nucleului, iar energia degajata fragmenteaza steaua printr-o explozie imensa. Aceasta este starea de supernova. Supernovele stralucesc o vreme


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org