Referat - Vulcanii II

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
vulcanii
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Vulcanii II

Un vulcan este o deschizatura pe suprafata Pamântului prin care magma, gazele asociate si cenusa erupe. Acest cuvânt se refera deasemenea si la forma sau structura, care este de obicei conica, produsa prin acumularea matereialului erupt. Vulcanii erup în special aproape de limitele unei placi tectonice si se afla în special pe lânga bazinul Pacific, numit Cercul de Foc al Pacificului (Pacific Ring of Fire).

Aceasta puternica forta a naturii a inspirat teama omenirii de foarte mult timp. Romanii au atribuit eruptile vulacnice lui Vulcan, zeul focului si al mestesugurilor. În anul 79 (dupa Christos) eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompeii si Herculaneum. Polynesienii credeau ca vulcanii erau controlati de zeita focului Pele. Una dintre cele mai spectaculoase eruptii înregistrate în istorie a fost în anul 1883 cu explozia insulei Krakatoa, care se afla în strâmtoarea Sunda, lânga insula Java. Un exemplu mai recent (1980) este eruptia vulcanului St. Helen din Washinton State.

Formarea si eruptia vulacanilor.

Eruptia vulcanilor poate sa fie violenta, chiar catastrofica, sau relativ blânda. Cele mai explozive eruptii sunt de fapt rafale de abur care formeza imagini spectaculoase. Eruptiile mai linistite au loc când pietrele topite sunt împinse prin crapaturi mari ale crustei Pamântului si acopera peisajul înconjurator. Aceste scugeri de lava daca se repeta pot umple vaile din apropiere si îngropa dealurile joase, creând siruri groase de lava, care devin podisuri.
Originea pietrei topite, numita de geologisti magma, nu este stiuta prea bine. Aproape 80 % din toate magmele este compusa din bazalt.

Vulcanul Etna.

Cel mai înalt vulcan din Europa este Etna. Se afla pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvântul grecesc "Aitne", care înseamna "a arde". Cea mai mare înaltime este de aproape 3.350 metri, depinzând de efectele ultimei eruptii. Mai mult de 135 de eruptii au fo


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org