Referat - Vulcanul Krakatau

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
375
Etichete
vulcanul, krakatau
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Vulcanul Krakatau

Când din craterul vulcanului Krakatau, lava topita a erupt ca o fântâna arteziana, cerul a fost acoperit de o lumina portocaliu – aprinsa.
Putem vedea astfel una dintre cele mai extraordinare puteri ale planetei Pamânt - vulcanul. Viata vulcanului Krakatau a început în adâncul oceanului dar dupa milioane de ani si nenumarate eruptii a crescut în asa masura încât s-a ridicat deasupra nivelului marii ca o insula vulcanica. Vulcanul – denumit dupa zeul roman al focului Vulcanus - este de fapt o gaura în scoarta terestra, prin care erupe în aer gaze, cenusa si roci semitopite care împreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii care în decursul a milioane de ani aceste straturi formeaza munti vulcanici.
În 1883 o eruptie a distrus complet insula vulcanica Krakatau, situat între Sumatra si Jawa. Vulcanul se pregatea zgomotos de peste 4 ani, iar pe 27 august prin eruptia cea mai zgomotoasa a zburat în aer vârful muntelui vulcanic. Explozia s-a auzit în Australia, la 4000 de Km departare, ajungând în aer milioane de tone de fum si cenusa, acoperind soarele în toata lumea. Valurile uriase au inundat coastele Jawei si Sumatrei, numarul victimelor depasind 36 de mii de oameni.
Când cerul s-a înseninat, s-a observat ca cea mai mare parte a vulcanului Krakatau disparuse. În scurt timp din apa s-a ridicat o noua insula, careia i s-a dat numele de Anak Krakatau, ceea ce înseamna copilul lui Krakatau. Actualmente acest vulcan are o altitudine de 200 m.
Pe pamânt exista aproximativ 1300 de vulcani activi, majoritatea însa nu se pot vedea deoarece sunt submarini, numai aproximativ 500 sunt vizibili deasupra apei.
Daca un vulcan nu a erupt în ultimii 10.000 de ani îl numim vulcan adormit, iar cei care nu a erupt de peste 25.000 de mii de ani poate fi considerat un vulcan stins.
Cel mai mare crater vulcanic sa afla în Indonezia care are o suprafata de 1775 Km2


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org