Referat - Generalitati privind limbajele de programare

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
382
Etichete
generalitati, privind, limbajele, programare
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Generalitati privind limbajele de programare

Introducere

Notiunea de limbaj: este definita ca un sistem pentru comunicare. Limbajele scrise folosesc simboluri (care sunt caractere) pentru a construi cuvinte. Întreg setul de cuvinte formeaza vocabularul limbajului. Modul în care cuvintele pot fi combinate pentru a fi întelese este definit de sintaxa si gramatica limbajului. Sensul dat de cuvinte sau combinatii de cuvinte este definit de semantica limbajului.
În domeniul computerelor, limbajele umane sunt denumite limbaje naturale. Din nefericire computerele nu sunt de ajuns de sofisticate pentru a întelege limbajele naturale. Prin urmare comunicarea cu computerele se face prin intermediul unor limbaje specifice computerelor denumite limbaje de programre.

Notiunea de limbaj de programare: este definita ca fiind ansamblul format de un vocabular si un set de reguli gramaticale, necesar instruirii unui computer pentru a realiza anumite activitati.
Dupa modul cum au evoluat în timp limbajele de programare pot fi:
limbaje de prima generatie: limbajul masina (machine language);
limbaje de generatia a doua: limbajul de asamblare (assembly language);
limbaje de generatia a treia: limbajele de înalt nivel (high-level programming languages);
limbaje de generatia a patra: limbaje mai apropiate de limbajul uman decât limbajele de înalt nivel (ex. de comanda: FIND ALL RECORDS WHERE NAME IS "SMITH" )
În figura de mai jos sunt prezentate primele trei generatii de limbaje de programare si modul cum interactioneaza acestea cu computerul.


Figura





Limbajul masina

Când un computer urmeaza instructiunile unui program se spune ca programul este în executie (running). Înainte de a fi executat programul trebuie sa fir rezident în memorie. Adica programul trebuie sa ocupe un set de bytes consecutivi în memorie. Totodata programul trebuie scris într-un limbaj masina intern. Fiecare tip de procesor are propriul limbaj masina. Acesta este conceptul de baza cu privire la modul de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org