Referat - Introducere in lumea calculatoarelor

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
introducere, lumea, calculatoarelor
Descarcari
625
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere

Cele mai multe calculatoare sunt folosite azi în interconectare, în retele locale si de arie larga, ceea ce confera informaticii un rol determinant în asigurarea legaturilor stiintifice, de afaceri, bancare sau de natura umana între persoane si institutii.
Internet-ul reprezinta cel mai mare proiect informatic de interconectare umana creat vreodata pe pamânt. Evolutia sa este de-a dreptul spectaculoasa: de la 4 calculatoare interconectate în 1969, la 2.800 în 1987, 535.000 în 1991, 1,7 milioane în 1993, 3,2 milioane în 1994 si aproape 20 de milioane în 1997. Câteva zeci de milioane de utilizatori sunt conectati în fiecare moment la internet. Societatea moderna informatizata (satul global) reprezinta deja o realitate, în care se ignora frontierele si se trece peste orice constrângeri de ordin spatial sau temporal. Economia, politica si societatea se bazeaza azi, din ce în ce mai mult, pe aceasta infrastructura informatica. De asemenea, guvernele, firmele din sectoarul public si privat, organismele financiare nationale si internationale, învatamântul, cultura si cercetarea stiintifica, beneficiaza toate de aceste forme eficiente de conducere, informare si comunicare.
În aceste circumstante, securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale internet-ului. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie aparenta -antinomie - între nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte, si necesitatea asigurarii confidentialitatii, integritatii si autenticitatii informatiilor, pe de alta parte. Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta solutii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii aparente. Viteza si eficienta comunicatiilor "instantanee" de documente si mesaje confera numeroase atuuri actului decizional într-o societate moderna, bazata pe economie concurentiala însa utilizarea serviciilor de posta electronica, Web, transfer electronic de fonduri etc. se bazeaza pe un sentiment, adeseori fals, de securitate a comuni


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org