Referat - Prelucrarea imaginilor

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
prelucrarea, imaginilor
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Prelucrarea imaginilor



Editorul de imagini este un program care va permite sa desenati cu mouse-ul pe ecranul calculatorului, sa salvati acest desen intr-un fisier pe disc sa-l modificati si sa-l tipariti.
Programele pentru desenare pot sa lucreze in grafica de pixeli sau in grafica vectoriala.

Grafica bitmap : (bitmapped graphics) realizeaza o imagine din puncte (pixeli), care de fapt sunt niste dreptunghiuri foarte mici. Pentru fiecare pixel al desenului se memoreaza codul de culoare. Un avantaj al acestei grafici este ca imaginea creata din puncte poate sa contina foarte multe detalii, insa cind dimensiunea desenului se modifica, el pierde din calitate. Astfel, daca se mareste foarte mult, conturul desenului apare in trepte (efectul de „dinti de ferestrau”), iar daca se micsoreaza foarte mult, punctele ajung sa se suprapuna unele peste altele. Un alt dezavantaj al acestui tip de grafica este dimensiunea foarte mare a fisierului in care se memoreaza desenul, deoarece cu cat desenul este mai mare cu atit el contine mai multe puncte pentru care trebuie sa se memoreze codul de culoare, iar cu cat se folosesc mai multe culori in realizarea desenului, cu atit sunt necesari mai multi biti pentru memorarea culorii pentru fiecare pixel. Astfel, daca se foloseste o paleta de 16 culori, pentru fiecare pixel din desen sunt necesari 4 biti pentru culoare, iar daca se foloseste o paleta de 256 de culori, sunt necesari 8 biti de culoare. In al doilea exemplu, din cauza maririi numarului de culori, necesarul de suport pentru memorarea desenului se dubleaza. Programul Paint din grupul de aplicatii Accesories al sistemului de operare Windows 95 foloseste grafica bitmap.

In grafica vectoriala (vector graphics) imaginile sunt formate din obiecte (grupuri de linii drepte sau curbe) descrise prin formule matematice care stabilesc dimensiunea, pozitia si orientarea lor. Aceste desene pot fi redimensionate si rotite fara sa-si piarda din calitate, deoarece ele se regenerea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org