Referat - Protocolul ATM

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
323
Etichete
protocolul, atm
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi




ATM
ASYNCHRONOUS TRANSFER MODE



Este cea mai raspândita tehnologie de telecomunicatii, bazata pe standarde bine definite, pentru transportul de date, video si voce la viteze foarte înalte si se utilizeaza de obicei în arterele principale ale retelelor (backbone). ATM a capatat o raspândire larga din cauza flexibilitatii înalte de sustinere a unei game largi de tehnologii, cum ar fi Frame Relay, IP, DSL si altele. Tehnologia ATM se poate folosi pentru interconectarea nodurilor, iar în anumite cazuri si pentru conectarea clientilor.

ATM este o tehnologie de comutare a celulelor (de aceea ea se mai numeste uneori (Cell Relay) si de multiplexare, ceea ce combina avantajele comutarii de circuite (viteza garantata si întârziere constanta) si pe cele ale comutarii de pachete (flexibilitate si eficienta în caz de trafic discontinuu). La intrarea în comutatoarele din reteaua ATM toate datele se despart în portiuni de 48 octeti, carora li se adauga 5 octeti de antet care contine date de serviciu. Astfel se formeaza celule ATM de 53 octeti, care se transmit prin retea. La iesire din retea antetele se arunca si datele ajung la destinatie sub forma initiala. Tehnologia ATM permite utilizarea unei largimi de banda de la câtiva megabiti pe secunda pâna la zeci de gigabiti pe secunda.

ATM se defineste un mod de transfer asincron, pentru a-l deosebi de alte tehnologii sincrone, cum ar fi TDM (Time Division Multiplexing). În cazul TDM fiecarui utilizator i se atribuie un anumit interval de timp, care îi apartine si în care nu poate transmite nimeni altul. Daca o statie are de transmis mai multe date, ea poate transmite doar în intervalul de timp rezervat ei, chiar daca alta statie nu are nimic de transmis în acelasi interval de timp, si ale carei intervale ramân neutilizate. În cazul ATM, intervalele de timp sunt disponibile la cerere în dependenta de trafic, iar selectarea destinatiei se efectueaza prin descifrarea adreselor cuprinse în fiecare celula de informatie ATM.


Str


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org