Referat - Tehnici de animatie

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
354
Etichete
tehnici, animatie
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tehnici de animatie

Ne propunem sa raspundem la urmatoarea întrebare: cum facem o figura sa se miste pe ecran? Pentru rezolvarea acestei probleme exista mai multe tehnici care vor fi prezentate în continuare, dar toate au acelasi principiu de functionare si anume:
se deseneaza figura:
se asteapta o perioada de timp;
se sterge figura si se deplaseaza într-o alta pozitie.

Pentru ca figura sa para ca se misca în mod real, un rol important îl are timpul de asteptare (timpul în care figura ramâne pe ecran pâna a se sterge). Acesta se regleaza de la caz la caz cu ajutorul procedurii Delay.
În principal, exista trei tehnici de realizare a animatiei. Ele difera prin procedurile pe care le utilizeaza si prin viteza de executie. Pentru exemplificarea lor vom folosi o singura problema si anume de a misca un patrat pe orizontala.

Tehnica 1

Operatiile de desenare si stergere a figurii se fac cu ajutorul procedurii SetWriteMode, pe care o vom prezenta în continuare.
Forma generala a acestei proceduri este SetWriteMode(valoare întreaga). Vom folosi aceasta procedura cu un singur parametru si anume XorPut (valoarea 1 predefinita în Unit-ul Graph). În concluzie, vom pune SetWriteMode(XorPut).

Dupa apelul acestei proceduri procedam astfel:
apelam o procedura care deseneaza o figura (aceasta va fi vizibila pe ecran); 
asteptam o perioada de timp;
apelam din nou procedura care realizeaza desenul, exact in aceeasi pozitie (la acest apel desenul va disparea, pentru ca, de fapt, desenul se realizeaza acum utilizând culoarea fondului);
apelam procedura care realizeaza desenul într-o alta pozitie (acesta va deveni vizibil, pentru ca se realizeaza utilizând culoarea curenta);
asteptam o perioada de timp;
procedeul se repeta pâna când figura a ajuns în pozitia dorita.

Tehnica 2

Aceasta tehnica de animatie este superioara primei tehnici, datorita faptului ca este mai rapida operatia de aducere din memorie pe ecran a unei imagini, decât desenarea ei. Acest fapt constituie un mare avanta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org