Referat - Al Doilea Razboi Mondial

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 8 ani
Afisari
1553
Etichete
doilea, razboi, mondial
Descarcari
322
Nota
9 / 10 - 1 vot

Created by Radulescu Ovidiu Clasa a XI – a C
Al Doilea Razboi Mondial
PRIMA COTITUTA DIPLOMATICA
Pactul germano – sovietic
23 august 1939
Decizia agresiunii impotriva Poloniei
In primavara anului 1939, Hitler se afla in cea mai buna forma. Castigator al negocierilor de la Munchen, vindecat de colita si tonifiat in urma tratamentului pe baza de stricnina al doctorului Morell, iubit de o tanara de 27 de ani, Hitler este un om pe deplin multumit . In plus, Reich-ul are cu 10 milioane de locuitori mai mult fata de 1938.
In 31 martie 1939, el afla ca statele occidentale sunt decise sa-i infraneze ofensiva. N. Chamberlain anunta in Camera Comunelor ca Marea Britanie si Franta vor sprijini Polonia daca va fi atacata : aceasta garantie este, in realitate, un raspuns la intrarea armatelor germane in Praga si dezmembrarea Cehoslovaciei, la 15 martie. Fuhrer-ul considera aceasta declaratie un afront; el isi da seama ca polonezii se vor simti incurajati in rezistenta lor impotriva Germaniei.
Strict confidential :
Atitudinea actuala a Poloniei reclama : … elaborarea unor planuri militare pentru a indeparta in mod definitiv, daca va fi necesar, orice amenintare venind din acea directie.
Conditii si obiective politice
Obiectivul ar fi distrugerea fortei militare poloneze si crearea in Est a unei situatii care sa raspunda exigentelor apararii nationale. Cel mai tarziu, in momentul declararii ostilitatilor, statul liber al Danzigului (Gdansk) va fi proclamat parte integranta a teritoriului Reich-ului.
Conducatorii politici considera ca sarcina lor in acest caz este de a izola, daca este posibil, Polonia, adica de a limita razboiul strict la Polonia. Crizele interne din Franta. Care se inmultesc, si prudenta pe care acestea o insufla englezilor, vor putea sa favorizeze aceasta situatie intr-un viitor destul de apropiat.
Interventia Rusiei, … pare a nu fi de vreo utilitate Poloniei … atitudinea Italiei este determinata de axa Roma – Berlin.
Concluzii militare :
Marile obiective ale constituirii fortelor armate germane vor continua sa fie determinate de antagonismul fata de democratiile occidentale. Planul Alb nu constitue decat o operatiune complementara acestor preperative.
Izolarea Poloniei va fi mentinuta cu atat mai usor, chair dupa inceperea ostilitatilor, cu cat vom reusi sa declansam razboiul fara lovituri bruste si grave si sa obtinem succese rapide.
Sarcini ale fortelor armate :
Sarcina Wehrmacht-ului este de a distruge fortele armate poloneze. In acest scop, este important sa se aiba in vedere un atac prin surprindere si sa fie pregatit.
Cu privire la Danzig :
Ocuparea prin surprindere a Danzigului poate fi efectuata, in afara operatiunilor incluse in Planul Alb, prin exploatarea unei situatii politice favorabile … Ocupatia militara se va efectua pornindu-se din Prusia Orientala. Marina va sustine actiunea armatei intervenind pe mare.
Pregatirile vor trebui sa se desfasoare astfel incat operatiunea sa poata fi declansata la orice data, incepand cu 1 septembrie 1939.
OKW-ul (Inaltul Comandament al Fortelor Armate) are insarcinarea sa stabileasca un orar precis pentru operatiunea Planul Alb si va trebui sa ia toate masurile in vederea asigurarii sincronizarii celor trei componente ale Wehrmach-ului.
Planurile componentelor Wehrmach-ului (fortele terestre, aeriene si maritime) si detaliile orarului vor trebui sa fie prezentate Comandamentului Fortelor Armate inainte de 1 mai 1939.
Trebuie sa remarcam ca nu se pune deloc problema unei hotarari definitive de agresiune, ci aceea a unei prevederi si a alegerii unei date-limita pentru desavarsirea pregatirilor militare.
Primul ministru britanic, N. Chamberlain, isi continua deci actiunea de franare. La 6 aprilie, el semneaza cu colonelul Beck, ministru al afacerilor externe al Poloniei, un pact de asistenta mutuala. La 7 aprilie, Mussolini ia initiativa de a anexa Albania. La 13 aprilie, Parisul si Londra raspund, extinzand garantia lor asupra Greciei si Romaniei.
La 20 aprilie Hitler isi serbeaza ziua de nastere. Implineste 50 de ani. Intreaga Germanie este in sarbatoare :
“ - Trebuie sa multumim Providentei, striga in gura mare episcopii germani, de a se fi aratat din nou binevoitoare fata de poporul nostru si de a fi incredintat destinul sau unui om de stat care a reusit sa reuneasca in mainile sale puteri fara precedent. “
La Berlin, Grigore Gafencu, ministrul afacerilor externe al Romaniei, asista la defilarea care s-a desfasurat in fata noii Cancelarii :
“ - Timp de sase ore, trupele motorizate ale Reich-ului au defilat intr-o suita neintrerupta de care de asalt, mortiere, obuziere, tunuri uriase – spectacol grandios, debutand v...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org