Referat - Alexandru cel Mare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
568
Etichete
alexandru, cel, mare
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Alexandru cel Mare
 

 
          Cuceririle spectaculoase ale lui Alexandru cel Mare i-au facut pe greci stapani ai Orientului Apropiat. Desi imperiul lui Alexandru s-a destramat dupa moartea sa, domnia lui a schimbat istoria intregii regiuni.
          Alexandru cel Mare a fost, fara indoiala, un geniu, insa a fost si un norocos, deoarece a mostenit de la tatal sau, Filip al II-lea al Macedoniei, tronul si o pozitie care ii conferea o mare putere. Filip crease o armata puternica de cavalerie grea si sulitasi, ceea ce facea ca Macedonia sa fie puterea suprema in Grecia. Dupa victoria pe care a obtinut-o la Chaeronea (338 i.Hr.), asupra locuitorilor Atenei si ai Tebei, majoritatea oraselor importante ale Greciei au fost ocupate de Macedonia, si au devenit astfel baze de pregatire in planurile regelui de a invada Persia (Iranul de azi.) Cateva detasamente se aflau deja pe drum cand Filip a fost asasinat in anul 336 i.Hr.
          Sperand ca moartea regelui va slabi Macedonia, locuitorii oraselor mari s-au revoltat  imediat. Insa, urmasul lui Filip, Alexandru, in varsta de 20 de ani, i-a zdrobit cu cruzime. La opozitia incapatanata a locuitorilor Tebei, orasul a fost distrus pana la temelii,  iar cetatenii sai au fost  inrobiti. In 334 i.Hr. Alexandru s-a indreptat catre Asia Mica (Turcia de azi), cu o armata puternica, de 35000 de soldati.
 

 
                                                     Riscuri mari
 

 
           Invazia a fost periculoasa - Imperiul Persan era vast, iar armata sa era mult mai mare decat cea a lui Alexandru. Imperiul era mai slab decat o sugera suprafata sa, facand  mari eforturi de a se mentine  unit. Mai mult decat atat, calitatile superioare de luptatori ale grecilor erau  recunoscute de persi, care doreau intotdeauna sa-i angajeze ca mercenari.
          Prin invadarea Persiei, Alexandru punea in aplicare un proiect mai vechi al grecilor. Viteza cu care se miscau era esentiala, deoarece suportarea cheltuielilor pentru intreaga armata


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org