Referat - Alimente de baza ale romanilor

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
alimente, baza, ale, romanilor
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Alimente de baza ale romanilor


Romanii nu au ajuns decat relativ tarziu sa prepare si sa consume painea; se pare ca abia la inceputul secolului
al II-lea i.e.n. consumul painii a inceput sa se generalizeze.
Inainte de aceasta epoca ,in loc de paine , din grauntele decorticate sau zdrobite la rasnita se facea o fiertura (puls),
un fel de terci mai consistent sau mai lichid dupa cum era destinat a se servi ca mancare sau ca bautura. Acestaera un fel de mancare "nationala"
TERCIUL
Aceasta fiertura se facea la inceput din mei sau din alacsi numai mai tarziu din grau,cu apa si uneori cu lapte;
Dar indiferent de ingredientele din care era facut terciul avea o deosebita valoare nutritiva. In cursul timpului au ibce put sa se introduca si alte alimente in compozitia lui,ca branza,miere si chiar oua .
Intermediara intre terci si paine a fost placinta sau coca de faina, care a jucat un mare rol in alimentatia romanilor
Pe masura ce ocupa un loc tot mai important in alimentatie , preparearea painii a tecut in grija gospodinei, a bucatarului, a roabelor,in cazul marior proprietati pe seama brutarului.
Prepararea painii presupune neconditionat prepararea fainii din cereale. Ea se obtinea in timpurile de demult cu ajutorul rasnitelor de mana (molac manuariac),apoi pe masura ce s-a extins consumul painii s-au dezvoltat morile puse in miscare cu tarctiune aimala magri sau chiar cai.
Pentru obtinerea unei faini de buna calitate era necesar ca aceearezultata din macinat sa fie cernuta. La inceput painea se facea di faina de orz ; cu timpul mai ales in orase si in casele celor bogati a fost inlocuita cu faina de grau.
LAPTELE
Laptele de capra ocupa locul al doilea in alimentatie , atat pentru valoarea laui nutritiva cat si pentru faptul ca , multumindu-se cu putin ,caprele isi aoniseau hrana si in regiuni sarace unde ofereau unei populatii nevoiase de fiecare zi.
Ultimul loc in alimentatie il ocupa laptele de vaca. Acest lucru se datoreste ,pe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org