Referat - Archimedes

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 12 ani
Afisari
1778
Etichete
archimedes
Descarcari
475
Nota
9 / 10 - 1 vot

Archimedes
In timpul celui de-al doilea razboi punic,in anul 214 a.Ch.,senatul incredinteaza Sicilia consulului Marcus Claudius Marcellus supranumit „sabia Romei ,pentru spiritul indreznet si pentru prudenta in actiunile de rezistenta organizate de romani dupa infrangerea de la Cannae.
Noul rege al Syracusei trece insa de partea lui Hannibal ;de aceea,Marcellus porneste asaltul Syracusei,concomitent pe mare si pe uscat.
Titus Livius povesteste ca Syracusa se afla acel om fara seaman,Archimedes,cercetator al cerului ,cunoscator al stelelor, inventator neintrecut ,constructor de masini de razboi ,capabil prin geniul sau de om de stiinta in slujba apararii patriei,sa zadarniceasca efortul a mii de romani.
Syracusa ,colonie greceasca a orasului Corint,era un oras greu de cucerit.Pozitia sa naturala ,fortificatiile si tot felul de masini de aparare realizate de Archimedes o faceau inexpugnabila .Corabiile care se apropiau de ziduri erau „acostate”cu o cange de fier lansata peste zid cu ajutorul unei parghii care,prinsa zdravan in lanturi,apuca vasul de prora,il ridica,apoi il lasa sa cada de la inaltime in apa.
Nici asaltul pe uscat n-a avut succes:zidul era inclinat si bolovanii rostogoliti de syracusani cadeau peste romanii asediatori.Marcellus renunta la asalt si hotari blocarea ,pe uscat si pe mare,a aprovizionarii orasului.
Razboiul cu Hannibal se purta pe mai multe fronturi.Pe cand Caputa era din nou sub asediu ,consulul adopta,pentru cucerirea Syracusei ,o stratagema care-i asigura reusita.Pune treptat stapanire pe diferite cartiere,iar tradarea unuia dintre prefectii cetatii grabeste capturarea acesteia.
Ultimul cartier,unde se afla tezaurul regal,salvat de consul pentru a nu fi pradat de locuitori,este lasat pe mana soldatilor ca sa-l jefuiasca.Printre locuitori,s-a starnit panica.Archimedes a fost ucis,pe cand statea ,absorbit de rezolvarea unei probleme de geometrie ,cu ochii atintiti in nisip,de un soldat care n-avea de unde sa stie ca acel batran era cel mai cunoscut om din Syracrusa .Indurerat de veste,Marcellus s-a ingrijit de inmormantarea ilustrului invatat.
In 212 a.Ch.,a pierit un mare matematician,cel care a descoperit numarul pi si s-a ocupat de calculul lungimii curbelor,de proprietatile spiralelor,de cvadratura parabolei;el este precursorul calculului integral.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org