Referat - Arta bizantina II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
414
Etichete
arta, bizantina
Descarcari
270
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arta bizantina II



Muzica bizantina, arta, literatura populara si poezia culta aproape în întregime gravitau în jurul religiei, erau concentrate în biserica sau erau în dependenta de serviciul liturgic.

LITERATURA

Literatura bizantina s-a format sub influenta crestinismului si a antichitatii grecesti. Scriitorul va manifesta o predilectie constanta pentru aluziile mitologice. Cultul literaturii este principal, dar sursele de informatie sunt bogate, variate, incluzând si subiecte, teme sau motive literare orientale, precum si aspecte pitoresti din viata bizantina.
Sunt multe genuri literare: povestiri, bibliografi, opere de retorica, amintiri, satire, romane, etc. Astfel, Theodorus II Lascaris a fost un cunoscut scriitor de satire.
Caracteristica cea mai evidenta a literaturii bizantine este traditionalismul sau. Literatura si activitatea literara au constituit granita cea mai de pret a constiintei de sine bizantine.
Alaturi de impresionanta opera istoriografica, ceea ce îl preocupa pe omul de litere bizantin era retorica. Nu este vorba doar despre “retorica literara” ci si de o mare productie de opere ecleziastice sau laice.
Caracteristica literaturii bizantine este si cultivarea unor genuri si specii literare minore, a unor compozitii de fractura fragila, miniaturala.



MUZICA SI TEATRUL

Poezia lirica bizantina era religioasa si cântata fara acompaniament muzical. Poetii compuneau mai întâi muzica, apoi textul. Muzica bizantina culta era strâns legata de Biserica. Or, tocmai aceasta muzica religioasa, ”cântul bizantin”, a constituit - împreuna cu artele plastice-contributia adusa de Bizant culturii occidentale.
Muzica Bizantina este cântata pe o singura voce, necunoscând armonia decât foarte târziu. În cântul liturgic vur aparea si instrumente dar aceste vor sustine cântul, nu-l vor acompania armonic. Imnurile se cântau la slujbele de dimineata, seara si la liturghii.
Cele trei forme ale imnografiei sunt:
troparul- imn scurt, de o singura strofa,


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org