Referat - Arta greaca

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
arta, greaca
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

 Arta greaca

Limitata initial la cadrul restrâns al Marii Egee , arta greaca se impune treptat, datorita actiunilor de colonizare din secolele VIII si VII ,în toata regiunea din jurul Marii Mediteraneene. Cuceririle lui Alexandru cel Mare fac ca la sfârsitul secolului al IV lumea greaca sa se întinda la est pâna la granitele cu India ,la sud sa înglobeze tot Egiptul si , mai ales, Imperiul persan. Totusi exista o profunda diviziune politica, datorata prezentei foarte multor etnii. Dar, în aceasta diversitate rezida o identitate culturala comuna, care face sa se poata vorbi de o arta greaca.
Pana in secolul XX originile artei grecesti au fost învaluite în mister, pentru ca în Grecia nu se gasisera urme din epoca pietrei. Acum se stie ca nasterea artei grecesti îsi are originea în confruntarea mai multor civilizatii care ocupau bazinul oriental al Mediteranei.

Arta cicladica

Cea mai veche marturie artistica a lumii grecesti este arta cicladica. În epoca bronzului vechi, Cicladele produc numeroase obiecte, în argila arsa sau bronz ,dar cele mai frumoase manifestari artistice constau în producerea de idoli cicladici. Aceste statuete din marmura reprezinta personaje puternic stilizate .Aparent simple, realizarea lor tine seama de pastrarea riguroasa a proportiilor, care le confera acest superb echilibru. În ciuda numeroaselor ipoteze ale istoricilor, semnificatia lor ramâne înca necunoscuta. Catre sfârsitul mileniului II producerea lor scade.
 Arta minoica

Perioadei de dominatie cretana, în jurul anului 1800 i.C., îi corespunde construirea primei generatii de palate, între care cel din Cnossos si Malia. Aceste edificii sunt alcatuite dintr-o curte rectangulara, în jurul careia se afla o serie de încaperi, de culoare pentru procesiuni, si de sali de ceremonii. Palatele sunt puternic inspirate de modele orientale. Dupa distrugerea lor brutala, pe aceleasi situri, în secolul VI i. C. va fi recons


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org