Referat - Auschwitz

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
314
Etichete
auschwitz
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Auschwitz

Auschwitz, infamuosul complex de lagare de exterminare conduse de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, este situat in sudul Poloniei, în afara orasului Katowice, pe râul Vestula, la aproximativ 50km de Cracovia. Complexul cuprindea cele mai mari lagare de concentrare naziste, iar numele sau este pentru totdeauna asociat cu genocidul.

Complexul de la Auschwitz era locul unde genocidul era planificat stiintific si executat eficient. Nu au fost întocmite statistici prea exacte, dar se estimeaza ca numarul mortilor în lagar variaza între 1,5 milioane pâna la 4 milioane de oameni. Comandantul lagarului, Rudolf Höss, a recunoscut ca numarul minim al mortilor a fost de 2,5 milioane. Evreii au reprezentat majoritatea victimelor, cel putin o treime din numarul total de evrei ucisi de nazisti pe timpul razboiului (5-6 milioane de evrei), au pierit aici. Un numar important de polonezi, prizonieri sovietici de razboi, rommi si homosexuali si-au gasit tot aici sfârsitul.

Lagarul de la Auschwitz a luat fiinta în aprilie 1940, din ordinele lui Heinrich Himmler, seful a doua organizatii naziste – garda nazista, cunoscuta sub numele de Schutzstaffel (SS) si politia secreta, Gestapo. Lagarul de la Auschwitz a fost ocupat initial de prizonieri politici polonezi. În 1941 a fost începuta constructia lagarului Birkenau, cunoscut si sub numele de Auschwitz II, care, începând cu august 1942, includea si o sectie pentru femei. Birkenau avea patru camere de gazare, care semanau cu dusuri, si patru cremetorii, folosite pentru a incinera cadavrele. Înca aproximativ 40 de lagare satelit au fost construite pe lânga Auschwitz; acestea erau lagare de munca si au fost denumite Auschiwitz III. Primul a fost construit la Monowitz si în el se aflau cetateni polonezi care au fost evacuati din casele lor cu forta de catre nazisti.

Prizonierii erau transportati de pe tot cuprinsul Europei aflate sub influenta nazista cu trenurile, ajungând la Auschwitz în convoaie zilnice. L


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org