Referat - Bastinasii Americii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
2071
Etichete
bastinasii, americii
Descarcari
582
Nota
9 / 10 - 1 vot

BASTINASII AMERICII
Bastinasii Americii de Nord au trait candva raspanditi pe aceasta zona intinsa, in perfecta armonie cu natura . Aparitia colonistilor europeni a pus capat pentru totdeauna modului lor de viata traditionala.
Prin filmele si cartile care povesteau despre Vestul Salbatic,o parte din istoria indienilor din Anerica de Nord a devenit legenda . Istoria bastinasilor americani nu consta doar in povestile despre cowboy si indieni. Pieile rosii nu erau doar un singur popor, ci mai multe triburi, mai multe populatii cu moduri de viata diferite. Ei au populat continentul american cu cateva mii de ani inainte de oamenii albi.
Oamenii au sosit pentru prima oara in jurul anului 35000 ien in America deNord, probabil in zona Siberiei de astazi, pe vremea cand cele doua continente erau legate de uscat . S-auraspandit pe teritoriul Americii de Nord si de Sud, s-au adaptat la conditiile locale si au format diferite triburi, sau altfel zis "natii".
Unii dintre ei traiau din pescuit si vanatoare, altii au invatat sa cultive pamantul. Adaposturile erau diferite de la un trib la altul, in functie si de mediul in care traiau. Corurile portabile erau ideale pentru tribul
"picioarelor negre", care ducea o viata nomada si traiau din vanatoare. Indienii "pueblo'' se aparau de caldura arzatoare di deserturi construind-si case din chirpici.
Popoarele de bastinasi americani si-au dezvoltat propria cultura, limba si identitate. Pana cand au pus piciorul in America primii europeni, existau deja peste 300 de “natii’’ si limbi indiene. Columb a fost primul european care s-a intalnit cu bastinasii americani, pe teritoriul Cubei de astazi .Crezand ca a ajuns in India de Est, i-a numit ”Ios indions” , adica indieni . Denumirea s-a pastrat pana in zilele noastre, desemnandu-i pe toti bastinasii continentului american.
Din Europa, spaniolii au fost primii care s-au folosit de resursele noului continent. Ei au venit in calitate de cuceritori si dupa ce au calatorit pe uscat prin America, au ajuns in 1513 in Florida. S-au stabilit in grupuri mai mici, luand sclavi din randurile bastinasiilor, pentru a-si cultiva pamanturile. I-au obligat sa renunte la propriile religii stravechi si sa treaca la crestinism.
Spaniolii s-au stabilit la inceput pe teritoriile de sud-est ale Americii de Nord, iar apoi au populat si zona numita azi Texas. Sosirea lor a determinat schimbari uriase in viata multor popoare de indieni. Inaintea de aparitia omului alb nu existau cai in America ; odata cu sosirea lor, bastinasii au inceput sa cumpere animale de la europeni.
Triburile de indieni care traiau la marginea preeirei situate in zona centrala a continentului, se ocupau de cultivarea pamantului si vanatoarea de bizoni. La inceputalergau pe josdupa prada , dar de cand au inceput sa foloseasca caii, au devenit vanatori mult mai eficienti.Mai tarziu aceste triburi s-au mutatpe zonele de campie, urmarind migrarea populatiilor de bizoni.
La inceputul secolului al XVII-lea colonistii englezi si olandezi au inceput sa populeze coasta de est.
Initial, spre deosebire de spanioli, si-au cultivat singuri pamanturile, nefiind deci periculosi pentru indieni. Bastinasii s-au bucurat de sosirea lor, si chiar i-au ajutat,mai ales atunci cand au reusit sa procure arme de foc,instrumente de otel si diverse marfuri in urma unor schimburi comerciale.
PRIMELE CONFLICTE
Din cauza unor neantelegeri, indienii si albii au ajuns in curand la ciocniri violente. In 1636 colonistii din Massachusetts au pus pe seama indienilor Pesoti uciderea a doi comercianti, razbunandu-se prin masacrarea unui intreg sat de 500 de copete. In urmatoarele 300 de ani, aceste fapte au fost tipice pentru colonistii europeni ; ei ii considerau pe indieni salbatici si pagani.
In marea parte a secolului a XVIII-lea indienii si-au pastrat independenta fata de europeni. Britanicii, francezii si spaniolii s-au luptat intre ei pentru a pune stapanire pe continent si multe triburi de indieni s-au alaturat unora sau altora. In Razboiul de Independenta ei au luptatde ambele parti. In acest razboi americanii i-au invins pana la urma pe indieni britanici, astfel luand nastere Statele Unite ale Americii.
Dupa razboi i-au pedepsit pe irokezii care s-au aliat cu britanicii, prin distrugerea a peste 40 de tabere ale acestora, putinii supravietuitori refugiindu-se in Canada.
In aceste razboaie crunte din sec.XVIII-lea torturile si masacrele erau frecvente de ambele parti. Unele triburi de indieni erau capabile de mari cruzimi; in aceasta perioada s-a raspandit unul dintre cele mai ingrozitoare obiceiuri ale indienilor, scalparea: taierea pielii si a parului de pe capul dusmanului invins. De extinderea acestui obicei au fost razpunzatori si europenii, deoarece ii plateau dupa numarul de scalpuri pe indienii aliati, angajati ca vanatori de capete. In sec. al XIX-lea...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org