Referat - Biserica si statul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
370
Etichete
biserica, statul
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi






ATITUDINEA PATRIARHILOR DE CONSTANTINOPOL FATA DE
STAPÂNIREA POLITICA ÎN SECOLUL AL VI-LEA





















UNIVERITATEA BUCURESTI
FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA "PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA"
SPECIALIZAREA ISTORIE SI TRADITIE








ATITUDINEA PATRIARHILOR DE CONSTANTINOPOL FATA DE STAPÂNIREA POLITICA ÎN SECOLUL AL VI-LEA
- referat -







Coordonator stiintific:
pr. lector dr. Adrian Gabor



masterand: Dragoi Florin




Bucuresti
- 2003 -





Biserica si statul

Pentru cunoasterea istoriei Imperiului bizantin, studierea relatiilor dintre Biserica si stat este foarte necesara, deoarece Biserica, principalul element al „sintezei bizantine“ , si-a pus amprenta asupra întregii societati conduse de basileii care ocupau tronul din „cetatea sfânta“.
Aceste relatii sunt extrem de interesante în secolul al VI-lea, daca ne gândim, doar, la epoca împaratului Justinian care atrage atentia celor ce studiaza raportul dintre Biserica si puterea politica în aceasta perioada. Justinian s-a implicat mai mult ca oricare alt basileu în problemele Bisericii, intervenind, fie cu o serie de acte normative, fie în alegerea sau depunerea ierarhilor.
Si alte aspecte ale relatiilor Biserica-stat ne-au determinat sa alegem, spre studiu, acest secol, aspecte care vor fi abordate în capitolele urmatoare..
Ierarhul si basileul sunt exponentii celor doua puteri care au dominat viata bizantina – ecleziastica si laica. Din aceasta cauza relatia Bisericii cu statul în secolul al VI-lea va fi privita de noi, partial, ca relatie a celor doi întâi-statatori ai acestor institutii.















Preliminarii

Înainte de a începe tratarea punctuala a temei propuse, vom face câteva aprecieri referitoare la scopul Bisericii si al statului în lume, urmate de o prezentare foarte pe scurt a situatiei religioase si politice a Imperiului bizantin în secolul al VI-lea; dupa care vom prezenta câteva aspecte generale ale relatiilor Biserica-stat, pentru ca în final sa ne ocupam de atitudin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org