Referat - Biserici fortificate sasesti

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
1988
Etichete
biserici, fortificate, sasesti
Descarcari
645
Nota
9 / 10 - 1 vot

Biserici fortificate sasesti
Alma Vii - Almen
Biserica-hala cu cor suprainaltat, sec. 15-18. Biserica cetate se afla pe un deal in partea de nord a satului. Elementele cele mai vechi ale bisericii sint romantice. In sec. 15 s-au facut constructii de aparare. Corul a fost suprainaltat si i s-a adaugat un sir de guri pentru aruncarea smoalei. Zidul poligonal este intarit cu patru turnuri. Turnul de poarta masiv cu patru niveluri (1) si turnul sudic (2) au un drum de straja din lemn. Zidul imprejmuitor are brese pemtru tragere si guri pentru aruncarea smoalei. In sec. 19 s-au adus modificari mai mari la biserica. De atunci dateaza bolta din biserica, precum si amenajarea clasicistica a interiorului (alltar, amvon, cristelnita, orga, empore, strane). Un desen al lui Martin Schlichting de la mijlocul sec. 19 prezinta biserica-cetate dinspre sud, dovedind ca in ultimii 150 de ani s-au facut doar putine modificari.

Bazna - Baassen
Biserica din sec. 15, cu parti romanice din sec. 13, zid imprejmuitor din sec. 15 si 16. Biserica se afla in partea de nord-est a localitatii. Corul este construit ca un turn. Citeva detalii romanice (portalul de vest, nisa din cor) indica existenta unei cladiri anterioare din sec. 13. Pina la sfirsitul sec. 19 turnul corului, ca si cel al portii, aveau un drum de straja neacoperit. Forma initiala a corului mai poate fi recunoscuta in desenul lui Schlichting (de prin 1850). Pe zidul nordic al corului se afla o nisa sacramentala de piatra, datata 1504. Sint de asemenea de remarcat orga baroca si o strana din sec. 16. in clopotnita si in turnul de poarta se afla trei clopote dinainte de Reforma.

Biertan - Birthälm
Biserica-hala in stil gotic tirziu, construita in perioada 1500-1524, imprejmuire tripla din sec. 14-18.

Bagaciu - Bogeschdorf
Biserica-hala in stil gotic tirziu din sec. 15, imprejmuire sec. 15-17. Biserica-cetate se afla pe ulita principala a satului. Biserica se remarca prin sculpturile constructiei. Portalurile de sud si de vest sint bogat impodobite; apar, de asemenea, ornamente din piatra in cor. S-au pastrat valoroase obiecte de amenajare interioara. Altarul de la inceputul sec. 16 are in scrin trei sculpturi ale Mariei. Stranele provin din atelierul sighisoreanului Johannes Reichmut.

Viscri - Deutschweisskirch
Biserica din sec. 14, peste o constructie anterioara romanica, imprejmuire sec. 14-18. Cetatea se afla pe o inaltime deasupra satului. Mica biserica-sala este marginita la est de un cor initial semicircular, iar la vest de un turn masiv. in interiorul bisericii s-au pastrat resturi de sculptura romanica (cristelnita, nisa, arc triumfal, portal). Imprejmuirea interioara este intarita cu trei turnuri si doua bastioane. Biserica-cetate relativ mica dar pitoreasca a strabatut ultimele doua secole fara modificari. Ea reprezinta unul dintre exemplele cele mai lamuritoare despre modul in care, in spatiul cel mai restrins, se alcatuia o zona de supravietuire pentru comunitatea amenintata din afara.

Drauseni - Draas
Bazilica romanica cu turn vestic (sec. 13), modificata pe la 1500 in vederea apararii. Bazilica romanica initiala a fost modificata in cursul lucrarilor de construire de fortificatii, astfel ca au fost demolate navele laterale si absida de est, iar corul a fost prevazut cu un nivel de aparare. Dintre ornamentele romanice care s-au pastrat, impresioneaza portalul de vest, resturile unei empore vestice si ferestrele gemene.

Ighisul Nou - Eibesdorf
Biserica-hala cu turn vestic nasiv (sec. 14-15), zid de la inceputul sec. 16. Biserica-cetate se afla in centrul localitatii. Turnul de vest, care are aceeasi latime cu biserica-hala, reprezinta semnul distinctiv al acestei constructii. Deasupra corului se afla un nivel de aparare, prevazut cu brese pentru tragere. Se gasesc sculpturi in piatra la portalul de vest, in nisa din cor, in nisa sacramentala, pe console, nervuri si chei de bolta. Altarul, stranele, amvonul sint baroce.

Cincu - Großschenk
Una din cele mai mari bazilici din Transilvania. Zidul dublu a fost in mare parte darimat.

Homorod - Hamruden
Biserica romanica din sec. 13 a fost modificata in sec. 15 si 18. Zid dublu sec. 15-18. Biserica se afla in centrul localitatii. Biserica romanica initiala a fost intarita in sec. 15 cu un masiv turn de cor. Zidul interior este in forma de patrulater si are turnuri la colturi. La sfirsitul sec. 18 a fost construit corul din zidul sudic al bisericii. Din aceasta perioada dateata si mobilierul interior (altar, amvon, strane, tavan casetat), in stilul barocului transilvanean taranesc.

Cisnadie - Heltau
Bazilica romanica cu turn vestic (sec. 13), fortificata in sec. 15. Z...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org