Referat - Brutus

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2577
Etichete
brutus
Descarcari
552
Nota
6 / 10 - 2 voturi


Între anii 753/754 a. e. n. si 476 e. n., Roma si mai târziu Imperiul Roman a cunoscut cinci tipuri principale de organizare:
1. 753 a. e. n. -509 a. e. n. - orânduirea gentilicã;
2. 509 a. e. n. - 31/27 a. e. n.- republica;
3. 31/27 a. e. n. - 14 a. e. n. - principatul lui Augustus;
4. 14 a. e. n. - secolul al IV-lea e. n. - imperium;
5. secolele IV - V e. n. - dominatul.
Între anii 753 - 509 a. e. n., la Roma s-a consumat organizarea gentilicã (gintã: neam de oameni cu legãturi de sânge).
În aceastã perioadã au domnit sapte regi legendari. Dintre acestia îi amintim pe: Romulus, Servius Tullius, Acvinius Superbus, Tarcvinius Priscus si Tarcvinius Superbus.
Romulus este fondatorul legendar al cetãtii Roma.
Servius Tullius a organizat un mare recensãmânt al oamenilor si resurselor, în urma cãruia au fost delimitate cinci categorii sociale. Prima era formatã din oamenii ce aveau peste 150 de iugãre de pãmânt, iar ultima, din cei ce nu aveau pãmânt. Astfel s-a trecut la sclavagism.
Ultimii trei regi (Acvinius Superbus, Tarcvinius Priscus si Tarcvinius Superbus) sunt de origine etruscã. Etruscii erau superiori romanilor prin drumurile pavate si prin organizarea militarã. Ei îsi îngropau mortii, iar în timpul ceremoniilor femeile erau egale cu bãrbatii. Etruscii aveau un deosebit simt al culorii si al teatrului.
Lucius Iunius Brutus a fost contemporanul lui Tarquinius Superbus, ultimul rege legendar al Romei, un rege crud si tiran, în conflict permanent cu vecinii.
Regele si-a atras ura poporului, pe care, desi victorios în multe rãzboaie, l-a silit sã trudeascã la construirea marelui canal de scurgere în Tibru, Cloaca Maxima.
De teamã sã nu aibã soarta tatãlui si al fratelui sãu, asasinati din ordinul lui Tarquinius Superbus, a simulat, timp de mai multi ani, nerozia (de unde si porecla Brutus -fãrã judecatã, prost).
Tânãrul Brutus, povesteste Titus Livius, a fost trimis împreunã cu fiul regelui, la templul lui Apollo din Delphi. Oracolul a prezis tinerilor cã suprematia Romei o va detine acela care, cel dintâi, îsi va sãruta la întoarcere mama, imperium summum Romae habeit, qui vestrum primus, o iuvenes, osculum matri tulerit.
La întoarcere, Brutus a sãrutat pãmântul patriei, mama tuturor muritorilor, mater communis omnium mortalium.
Lucius Iunius Brutus a reusit sã-l îndepãrteze pe Tarquinius Superbus si a instaurat republica. El a fost si primul consul. Conducea împreunã cu doisprezece bãrbati (decemviri legibus seribundis).
În aceastã perioadã existau mai multe tipuri de putere: civilã (potestas), militarã (imperium,ii), exercitatã de imperator, si religioasã, exercitatã de Pontifex Maximus.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org