Referat - Campia Libertatii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2367
Etichete
campia, libertatii
Descarcari
617
Nota
9 / 10 - 1 vot

CAMPIA LIBERTATII
La marginea orasului Blaj, unde curge molatec Tarnava Mare, se inalta un obelisc a carui inscriptie aminteste ca: "...acest monument s-a ridicat in anii puterii populare in amintirea celor 40000 de tarani iobagi din Transilvania, care la 3/15 mai 1848 s-au adunat pe aceasta campie pentru a-si revendica drepturile sociale si nationale".
Sub conducerea lui Avram Iancu, Gheorghe Baritiu, Ion Axente Sever si alti fruntasi transilvaneni, masele au imbratisat cu ardoare cauza revolutiei, al carei scop principal era eliberarea nationala si desfintarea privilegiilor feudale. La marea adunare de la Campia Blajului, prin care insasi hotararea multimii a capatat de atunci denumirea de Campia Libertatii, au participat tarani romani, intelectuali, negustori, meseriasi. Au fost prezenti de asemenea si carturari si revolutionari din Moldova si Tara Romaneasca: Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Costache Negri s.a., care au povestit apoi emotia puternica pe care au trait-o, participand la acest solemn eveniment.
Atunci, ca un ecou al ideii unitatii statale, au rasunat glasuri din popor care au cerut: "Noi vrem sa ne unim cu Tara". Entuziasmul adunarii de pe Campia Libertatii a zamislit primele forme ale celebrei poezii "Hora Unirii" si aceleasi glorioase zile au inspirat poetului Andrei Muresanu strofele nepieritoare ale imnului miscarii de eliberare nationala a tuturor romanilor: "Desteapta-te romane!".
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2023 - Referatele.org