Referat - Ce inseamna sa fii european

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
418
Etichete
inseamna, fii, european
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ce inseamna sa fii European?

Romania va adera la Uniunea Europeana cel mai probabil in anul 2007. Dar oare cati romani vor adera atunci, cu adevarat, si la valorile Uniunii? Care sunt valorile cu care se identifica romanii? Sunt romanii pregatiti sa puna in aplicare aceste valori in viata profesionala si sociala?
In primul rand trebuie sa cunoastem relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana.
Scurt istoric al relatiilor dintre România si Uniunea Europeanã
România este prima tarã din Europa Centralã si de Est care a stabilit relatii oficiale cu Comunitatea Europeanã. In 1967, au fost initiate negocierile pentru încheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale privind anumite produse agroalimentare, respectiv brânzeturi, ouã, carne de porc cu scopul de a scuti produsele românesti de taxe suplimentare, dar si de a obliga partea românã sã respecte un anumit nivel al preturilor pentru a nu crea dificultãti pe piata statelor membre. In 1974, prin semnarea unui tratat bilateral, România intrã în sistemul generalizat de preferinte al Comunitãtii Europene. De asemenea, un alt Acord cu privire la produsele industriale este semnat în 1980.
Imediat dupã cãderea zidului Berlinului, România stabileste în 1990 relatii diplomatice cu Uniunea Europeanã, semnând în acelasi an un Acord de Comert si Cooperare.
La 1 februarie 1993, România semneazã Acordul European care instituie o asociere între România, pe de o parte, si Comunitãtile Europene si Statele Membre ale acestora, pe de altã parte. Acest acord care crea o zonã de liber schimb între România si statele membre recunostea obiectivul României de a deveni membru al Uniunii Europene si prevedea asistentã financiarã si tehnicã din partea UE.
In 1993 la Copenhaga, statele membre au decis cã statele asociate din Europa Centralã si de Est pot deveni state membre al Uniunii Europene în momentul în care îndeplinesc criteriile economice si politice necesare. Acest lucru a dus la depunerea de cãtre România a cererii de aderare la Un


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org