Referat - Clasicismul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum un an
Afisari
101
Etichete
clasicismul
Descarcari
48
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CLASICISMULTeremenul de clasicism comporta sensuri largi,exprimind o atitudine estetica fundamentala ce se carecaterizeaza prin tendinta de a observa fenomenele in contextul universului si de a le inchega intr-un sistem proportional si armonios,corespunzator frumosului si concordant cu norme rationale care impun tipuri model,prefectiunea,idealul.
Curentul se defineste ca o notiune artistica si literara care promoveaza ideile si armonie a fiintei umane,constituie in modelele durabile si care se pot regasi in timp.De aici intoarecerea la antichitatea greaca si latina.Sunt relevante sculpturile lui Fidias,arhitectura cladirilor din Grecia..
Curentul clasicismului este definit ca atitudine estetica de observare si realizare a unui sistem armonios,stabil,proportional,dominat de elementele frumosului,in concordanta cu norme specifice (cele trei unitati in dramaturgie) si care tinde spre un ideal,echilibrat,senin al perfectiunii formelor.A aparut in Franta,extizindu-se in intreaga Europa .El este ilustrat de scriitori precum Moliere,La Fontaine,Racine,Bossuet,La bruyere,car dincolo de originea lor indiscutabila ,au citeva trasaturi comune :admiratia pentru antici,rigoarea compozitionala,cautarea naturalului si a verosimilului,gustul dreptei masuri,finetea analizei morale si psihologice.
Rabelais Moliere MontaigneLa noi nu se poate identifica o perioada clasica anume.elemente clasice exista,insa la Miron Costin,D. Cantemir,Antim Ivireanul,atit datorita lecturilor clasice cit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org