Referat - Comunism vs fascism

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
461
Etichete
comunism, fascism
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare dar si ideologice, masacre, genociduri, toate au facut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trai omenirea. Lumea a fost dominata de lideri ce stateau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care, prin pârghiile imense de care dispuneau, duceau o politica crunta întru ideea ce o promovau.
La cele doua extremitati ideologice se aflau nazismul german si comunismul sovietic. Esenta ideii naziste consta în promovarea idelor superioritatii rasei germane si a xenofobismului, a antisemitismului si deci a exterminarii tuturor evreilor din Europa, a unei politici agresive de expansiune la nivel mondial si deci a dominarii lumii. Aceste scopuri si idei se contineau în cartea celui ce avea sa devina lider al Germaniei, Adolf Hitler, „Mein Kampf”.Esenta ideii comuniste consta în traducerea în viata a ideilor lui Marx, Engels, iar mai apoi si Lenin, idei ce presupuneau faurirea unei societati uniformizate, cu membri nediferentiati ca avutie, în care banii nu si-ar mai fi avut rostul. Aceasta idee trebuia sa fie tradusa în viata prin lupta de clasa, un element indispensabil în preluarea puterii de catre mase.

Svastica – stravechi simbol religios indian folosit apoi ca simbol al nazismului


Secera si ciocan – simbol folosit de miscarea comunista, simbolizând unitatea oamenilor muncii, a maselor


Adolf Hitler ovationat



Nazistii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de primul razboi mondial, cu datorii imense si cu o societate disperata. Prin promovarea intensa a ideei superiortatii rasei germane ei readuc încrederea în fortele proprii acestui popor. S-a reusit în mod miraculos ridicarea economiei germane din ruine, achitarea pagubelor de razboi. Deja în 1935 Hitler introduce serviciul militar obligatoriu si începe constructia Wehrmachtului, adica a armatei germane ce ar fi capabila sa poarte un razboi mondial. Astfel, prin ocuparea Zonei Renane în 1936, demareaza punerea


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org