Referat - Comunismul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
393
Etichete
comunismul
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comunismul


Comunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe notiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaza acest sistem social, sau o miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem.
Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitarista în care nu exista proprietate privata si nici clase sociale. În comunism toate bunurile apartin societatii ca întreg, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societati comuniste este: "Fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi."
O astfel de forma de organizare sociala bazata pe sintagma de mai sus, de-a-lungul istoriei au mai fost. Se poate da chiar exemplul românesc al Falansterului de la Scaieni (judetul Prahova) de la jumatatea secolului XIX. Sau mai nou, organizarea "chibuturilor" din Israel pentru noii imigranti.
Ca ideologie mai noua, comunismul dupa revolutia din octombrie din Rusia tarista, este sinonim cu marxismul si diversele ideologii derivate, cea mai notabila fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune conceptia progresului în istorie, potrivit careia exista patru faze ale dezvoltarii economice a societatii: sclavia, feudalismul, capitalismul si comunismul. Aceasta "conceptie materialista" a comunismului, arata ca din sistemul economic deriva toate celelalte sisteme (social, juridic, cultura...). De asemeni dezvolta "conceptia determinismului", potrivit careia fiecare individ dintr-o clasa are un gen de comportament indus, nu de gândirea acelui individ ci de clasa la care apartine, si de aceea el trebuie reeducat în lumina noii societati comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagarelor de reeducare, în care au murit milioane de oameni în decursul secolului XX, în Rusia sovietica a lui Stalin, China, România si în celelate "state fratesti".
Despre aparitia comunismului în lume celebrul politician Winston Churchill spunea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org