Referat - Consecintele celui de-al doilea razboi mondial

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
665
Etichete
consecintele, celui, deal, doilea, razboi, mondial
Descarcari
374
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Al doilea razboi mondial a fost cel mai devastator razboi din istoria omenirii. A început la 1 septembrie 1939 când Germania a atacat Polonia dar, în cele din urma, s-a extins ajungând sa includa majoritatea natiunilor din lume.
S-a sfârsit în 1945, lasând în urma o lume dominata de Statele Unite si USSR.
Mai mult ca orice alt conflict militar anterior, al doilea razboi mondial a implicat folosirea concomitenta a resurselor economice si umane ale diferitelor state si extinderea fronturilor astfel încât sa includa aproape toate teritorile inamice. Cele mai importante urmari au fost pe plan economic si politic. Desi în stadiile finale ale razboiului au fost introduse 2 arme noi : racheta cu raza lunga de actiune si bomba atomica, în general, razboiul a fost purtat cu aceleasi arme (sau cu arme îmbunatatite ) folosite în primul razboi mondial. Statisticile facute în urma celui de-al doilea razboi mondial îl consacra ca cel mai mare si sângeros razboi din istorie. În total 61 de tari, cu populatia de 1.7 miliarde locuitori reprezentând trei sferturi din populatia Terei, au participat la razboi. Un numar total de 110 milioane de persoane au fost mobilizate pentru serviciu militar, mai mult de jumatate fiind mobilizati de 3 tari : USSR (22-30 milioane), Germania (17 milioane) si SUA (16 milioane).
Dar majoritatea statisticilor sunt doar estimative. Întinderea vasta si haotica a razboiului a facut imposibila monitorizarea exacta. Multe guverne au pierdut controlul datelor si au recurs la manipulare în favoarea intereselor politice.
Finantarea celui de-al doilea razboi mondial a costat 1 trilion de dolari, astfel ajungând sa fie mai scump decât toate razboaiele anterioare. Pierderile umane, neincluzând cei 5,6 milioane de evrei ucisi în urma Holocaustului care erau victime indirecte ale razboiului, sunt estimate la 55 de milioane din care 30 milioane civili si 25 milioane militari.
SUA a cheltuit cei mai multi bani în timpul razboiului, estimativ 341 miliare dolari, i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org