Referat - Contradictiile dintre marile tari imperialiste

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
414
Etichete
contradictiile, dintre, marile, tari, imperialiste
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Contradictiile dintre marile tari imperialiste

CAUZELE SI CARACTERUL PRIMULUI RAZBOI MONDIAL: Contradictiile dintre marile tari imperialiste, determinate de legea dezvoltarii inegale si in salturi a capitalismului, au dus la formarea a doua blocuri agresive imperialiste: Tripla Alianta (Puterile Centrale) si Tripla Intelegere (Antanta). Lupta dintre ele pentru reimpartirea lumii, a provocat primul razboi mondial.
Imperialismul german urmarea sa cotropeasca mare parte din Europa si din Orientul Apropiat, sa reimparta coloniile in folosul sau si sa-si deschida calea pentru dominatia mondiala.
Imperialismul austro-ungar tindea sa-si extinda stapanirea asupra intregii Peninsule Balcanice.
Imperialismul englez urmarea sa inlature concurenta si pretentiile imperialismului german de reimpartire a lumii, a coloniilor si a sferelor de influenta.
Franta cauta sa redobandeasca Alsacia si Lorena, care fusesera rapite de Germania in anul 1871 si sa cotropeasca regiunea industriala Saar.
Imperialismul rus tindea sa inlature influenta si concurenta Germaniei si Austro-Ungariei din Balcani si sa puna mana pe Constantinopol si stramtori.
Imperialistii au urmarit totodata sa abata proletariatul de la lupta sa revolutionara, sa dezbine clasa muncitoare, sa slabeasca miscarea muncitoreasca din propriile lor tari, pentru a impiedica astfel izbucnirea revolutiei.
IZBUCNIREA RAZBOIULUI: Pretextul izbucnirii razboiului a fost asasinatul de la Sarajevo; arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar a fost omorat de membrii unei organizatii nationaliste sarbe.
Guvernul austriac, sprijinit de Germania, care voia sa declanseze razboiul, trimise Serbiei un ultimatum cu astfel de conditii, pe care nici un stat independent, nu le-ar fi putut primi. Serbia primi aproape toate cererile Austro-Ungariei, dar aceasta a considerat raspunsul nesatisfacator. La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.
La 1 august, Germania declara razboi Rusiei. Apoi, la 3 august, ea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org