Referat - Costul celui de-al Doilea Război Mondial

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2852
Etichete
costul, celui, deal, doilea, r259zboi, mondial
Descarcari
523
Nota
9 / 10 - 1 vot

Costul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Calificativul de baza al staticilor celui de-al Doilea Razboi Mondial este pe departe cel mai grozav razboi din istorie în termeni de cheltuiala de oameni si de resurse materiale.În toate, 61 tarile cu 1,7 miliarde se oameni, 3 sferturi din populatia lumii, au luat parte. Un total de 110 milioane de oameni au fost mobilizati în serviciul militar, mai mult de jumatate de URSS (22-30 milioane), Germania (17 milioane), si Statele Unite (16 milioane). Cel mai mare numar de personal activ în munca la orice singur moment au fost: URSS 12500000; Statele Unite 12245000; Germania 10938000; Imperiul Britanic 8720000; Japonia 7139000 si China 5000000.
Cele mai multe statistici ale razboiului pot fi doar estimate.Întinderea vasta si haotica a razboiului a facut pastrarea de liste exacte imposibil. Unele guverne au pierdut controlul de informatii si unele au recurs la manipularea lor pentru motive politice. Oricum, este un consens dur despre totalul costului razboiului. În termeni de cheltuire de banii a fost pus mai mult de 1 bilion $, care l-a facut mai scump decât toate razboaiele la un loc.
Statele Unite a cheltuit cel mai mult pe razboi, aproximativ 341 miliarde $, incluzând 50 miliarde $ prntru resurse împrumutate care au fost distribuite dupa cum urmeaza: Marea Britanie 31 miliarde $ ; URSS 11 miliarde $ ; China 5 miliarde $ si toate celelalte 3 miliarde $. Cheltuiala celorlalte participante (in dolari americani ) au fost dupa cum urmeaza: Germania 272 miliarde $; URSS 192 miliarde $; Marea Britanie 120 miliarde $; Italia 94 miliarde si Japonia 56 miliarde $. Excepând Statele Unite si câtiva dintre Aliatii mai putin activi militari, banii cheltuiti nu se apropie de adevaratul cost al razboiului. Fostul guvernul sovietic a calculat ca URSS a pierdut 30% din averea nationala, în timp ce prazile exacte ale nazistilor în Uniunea Sovietica si alte tari ocupate sunt incalculabile. Totalul cheltuieli pentru Japonia a fost estimat la 562 miliarde de dolari americani.
Este clar ca factorul major în victoriile Aliate a fost detinerea resurselor vast superioare în comparatie cu cele ale puterilor Axelor. Toate indiciile economice atesteaza aceasta superioritate – în mâna de lucru , impunere fabricanta, materii prime, educatie, etc. Statele Unite eventual a depasit toate participantele economic, dar Uniunea Sovietica si Marea Britanie s-au dovedit egal capabile de eforturi prestigioase în productia de arme de toate tipurile. Puterile Axelor nu au putut spera sa concureze în aceasta alergare lunga împotriva teritoriilor vaste câstigate în primele stagii ale razboiului,
Efectele razboiului asupra civililor
Avansarile tehnologice si stiintifice au facut razboiul de o ferocitate nemaivazuta. A atins un nivel de bestialitate si oroare nemaivazute în istoria umanitatii. Civilii din zonele vaste ale razboiului au devenit o parte din fronturile de lupta si au suferit de boli, malnutritie si des de înfometare, de distrugerea oraselor si oraselelor si ranirii permanente si de moarte.
Razboiul aerului a participat foarte mult la suferinta civililor. Fulgerul aerian nazist asupra Warsaw în 1939 si Rotterdam în 1940 au fost urmate de bombardari de noapte la scara mai mare asupra Londrei si a altor orase britanice în 1940 si 1941. Comanda Bombardarii a Marii Britanii a ordonat dupa 1942 o campanie masiva de bombardare pe timp de noapte împotriva oraselor si oraselelor Germaniei, singurele motive pâna in 1944 dupa care Marea Britanie a putut ataca în inima Germaniei. Pe la sfirsitul razboiului, multe orase si orasele mari germane au fost reduse la cenusa, cu o crestere a mortilor civile din lovituri, explozii si furtuni –de-foc directe.
Contrar asteptarilor multor strategistii pre-razboi ai aerului, razboiul aerian nu a scazut moralul dusmanilor cea ce ar fi facut guvernul lor sa vrea pace. Asistat de eforturile guvernului de a ameliora cele mai urâte efecte ale bombardarii prin aprovizionarea de adapost, prim ajutor si alte precautii ( si în Germania de un aparat feroce si în totdeauna prezent al politiei), populatia civila în Marea Britanie si Germania, în timp ce stresati de distrugerea care s-a abatut asupra lor, s-au tinut tare în ciuda panicii ocazionale în locuri ca Southampton unde adaposturile erau inadecvate si administratia locala s-a prabusit.
Întradevar în Germania 1944, în ciuda bombardaarii Aliatilor de zi si noapte, productia industriala militara a crescut bine, un rezultat al inovatiilor Albert Speer, durul si energicul Minister al Armelor al lui Hitler dupa 1942 care a descoperit o gramada de deseuri si nepasare in industria germana.
Istoricii aerului au ramas împartitii în legatura cu efectivul bombardarii de noapte aeriana a RAF – ului asupra Germaniei. Multii sugereaza ca în general nu si-a în deplinit obiectivele si resursele pen...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org