Referat - Costumul in epoca Renasterii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
308
Etichete
costumul, epoca, renasterii
Descarcari
221
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Costumul in epoca Renasterii


Costumul in epoca Renasterii


Italia – secolul al XV lea

Clima mediteraneana, mai blanda a favorizat reducerea numarului si grosimii vesmintelor.

Sculptural, trupul parea mai masi, amplificat prin faldurile mantiilor drapate, renuntandu-se treptat la colturile ascutite.

Pe cap, spre deosebire de obiceiul de peste Alpi de a acoperi complet capul, in Italia parul era vizibil, pus in valoare prin coafuri complicate, cu cozi rasucite, panglici, retele cu perle, etc.Linia generala a modei era respectata prin epilarea fruntii si a aprancenelor si degajarea gatului subtire, prelungit de decolteul ascutit la spate.

Pe trup,, camasa era uneori vizibila la gat si la fentele manecilor rochiei, demontabile, legate cu sireturi de corsaj.

Pantofii urmau evolutia generala catre varfuri mai putin ascutite.

Bijuteriile evoluau si ele catre compozitii mai ampl, massive(mai ales in medalioane suspendate sau brose), fiind din ce in ce mai mult preferate perlele, a acaror forma sferica perfect regulata avea sa devina idealul stilului artistic din epoca urmatoare Renasterii italiene.

Italia- secolul al XVI lea

Arta Renasterii a reflectat in imagini idealurile urbanismului. Orasenimea libera, bogata datorita manufacturilor si comertului, isi impusese inca din secolul al XV lea conceptia de spre lume, gusturile si aspiratiile.Idealul uman de frumusete reflecta vitalitate, vigoarea trupuli si forta gandirii creatorare prin supradimensionarea siluetei gnerale si prin efectul de bloc masiv dat de vesmintele ample.

In costumul feminine puteam intalni unele piese masculuine ca bereta sau pantofii dar aspectul general era deosebit de feminine.

Pe cap, parul bogat, lasat uneori pe umeri, alteori prins intr-o plasa, accentuand masivitatea siluetei mascand gatul, era decolorat blond venetian sau roscat.Turbanul accentua sfericitatea capului.Bereta cu medalii si perle putea fi purtata orizontal sau aplecata pe spate, incadrand fata circular.

Pe trup, c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org