Referat - Cum sa terminat Evul Mediu

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
358
Etichete
cum, terminat, evul, mediu
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cum sa terminat Evul Mediu





Sfantul Imperiu incheie Evul Mediu faramitat din punct de vedere politic. Dimpotriva, regatul Frantei si-a intarit unitatea: a devenit o monarhie „nationala“ asa cum sunt si Anglia, Castilia si Portugalia.

Sfantul imperiu. Teritoriile sale periferice se reduc in secolul al XV-lea: Venetia a anexat o parte a regatului Italiei; Franta, o parte a vechiului regat al Burgundiei (Dauphiné, Proventa). In plus, Confederatia elvetiana, ale carei origini se situeaza la sfarsitul secolului al XIII-lea, accede, in fapt, la independenta, in 1499.

Pastrarea coroanei imperiale in cadrul casei de Habsburg, incepand din 1440, contrabalanseaza aceste forte centrifuge. De la sfarsitul secolului al XIII-lea, Habsburgii au ca domeniu principal Austria. In ultimul sfert al secolului al XV-lea ii adauga o mare parte a mostenirii burgunde (a se vedea mai jos), devenind astfel cea mai puternica familie a Germaniei.

Europa de sud. Aflata in conflict cu Casa (franceza) de Anjou in privinta Siciliei si Neapolelui, Casa (catalana) de Aragon a reusit sa castige disputa in secolul al XIV-lea. Ea a izbutit, de altfel, sa cucereasca si Sardinia. Incepand din 1479, uniunea personala a coroanelor Castiliei si Aragonului a dus la formarea unui nou ansamblu, Spania. In secolul al XV-lea, comertul mediteranean, dominat de Venetia si Genova, ramane foarte activ. In ceea ce-i priveste, portughezii (si andaluzii) se aventureaza pe Atlantic in ideea de a ocoli Islamul pe la sud. Din aceasta rezulta inconjurarea Africii (1488) si, chiar daca intamplatoare, descoperirea Americii (1492). Peninsula Iberica ocupa astfel, deodata, prima pozitie... in timp ce intreaga Europa de Vest se intoarce in scurt timp catre Atlantic.

Franta. Conflictul dintre monarhia franceza si cea engleza izbucneste din nou in 1337: se declanseaza Razboiul de 100 de ani. Acesta este si un razboi intre francezi, deoarece regii Angliei (ei insisi de origine franceza) isi gasesc al


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org