Referat - Europenii si Asia

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
335
Etichete
europenii, asia
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Petrosanu Isabella
clasa a XI a C.


CIVILIZATIILE ASIATICE

Europenii si Asia In secolul XIX-lea , lumea asiatica a fost nevoita sa se deschida influentelor europene , reactionand diferit in fata unui Occident cuceritor ,novator si purtator de progres. Cazurile Indiei , Chinei si Japoniei au fost tipice pentru maniera in care s-a manifestat actiunea modernizatoare europeana.
Cazul Indiei Dupa ce a eliminat la mijlocul secolului XVIII-lea concurenta franceza , dominatia engleza s-a extins asupra intregului teritoriu Indian. La mijlocul secolului XIX-lea, ea a fost zguduita de rascoala sipailor (1857 – 1859). Dupa infrangerea rascoalei, India a fost proclamata official colonie a Coroanei britanice, care a instaurat un regim de administratie directa sprijinit de aristrocratia locala. Prezenta engleza a antrenat modernizarea societatii indiene ramase mult in urma. Locul productiei artizanale, distruse aproape complect de concurenta marfurilor engleze, a fost luat de o industrie organizata pe baze moderne in metalurgie, productia de bumbac, iuta si hartie. Dupa 1850 a inceput constructia unei retele de cai ferate care ulterior a fost extinsa, iar amploarea sistemului de irigatii a exprimat interesul pentru modernizarea agriculturii. Legislatia Indiana s-a adaptat exigentelor metropolei. Marfurile noi si ieftine au schimbat gusturile si modul de viata. Datorita dezvoltarii industriei s-a nascut o burghezie nationala care, prin partidul Congresul National (1885), a condos miscarea de eliberare. In profida acestor progrese, statutul de colonie a facut ca dezvoltarea pe baze moderne sa fie inegala si unilaterala. In tot secolul al XIX-lea, India a ramas o sursa de materii prime si o piata de desfacere, o tara esetialmente agrara, practicand monoculture pe mari suprafete.
Cazul Chinei Considerindu-se “centrul lumii” si mandrindu-se cu civilizatia sa exemplara si multimilenara, dar tributara inertiilor si structurilor sale,China a fost mult timp o tara inchisa europeni


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org