Referat - Evreii in Epoca moderna

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
388
Etichete
evreii, epoca, moderna
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Evreii in Epoca moderna



Una dintre monstruozitatile pe care le-a comis ratiunea “iluminata” in iluziile sale desarte este antisemitismul-ura fata de evrei ca noua miscare de masa aparuta dupa industrializare. « Dialectica luminilor » nu a oprit « proiectul modernitatii » in fata evreilor, ci le-a pregatit acestora catastrofe inimaginabile: emanciparea, asimilarea, antisemitismul, Auschwitz, sionismul, statul Israel si conflictul din Orientul Apropiat sunt legate intre ele printr-o serie complexa de cauze si efecte dialectice (=care interactioneaza neintentionat). Nici un factor nu poate fi explicat fara ceilalti. Istoria evreilor dupa 1789 trimite mai mult decat oricare alta la anumite tonalitati de un tragism aparte al istoriei universale. Dialectica « progresului » i-a aruncat pe evrei peste procesul de emancipare, de asimilare si peste antisemitism, spre monstruozitatea crimelor in masa comise la scara industriala, monstruozitate intruchipata la Auschwitz.
Iluminismul voltarian si revolutia franceza si cea industriala faceau deja necesara, ca un pret pentru acordarea de drepturi civile individuale, o solutionare la nivel colectiv a problemei evreiesti. Nationalismul, national-socialismul si comunismulau accentuat dialectica dintre emancipare si asimilare, luand asimilarea fortata rept paravan al urii manifestate in Epoca moderna impotriva evreilor. Antisemitismul va fi escaladat, el executand consecinte latente ale logicii « iluministe », consecinte duse pana la cele mai amare deznodaminte-Auschiwtz, ca ascensiune extrema a antisemitismului de « dreapta », ura « treptata » fata de sionism si fata de statul Israel, dinspre « stanga ».
Dupa Revolutia franceza si cea industriala se va accentua tensiunea creata de izolarea si asimilarea (voita sau fortata) a evreilor, factori importanti ai istoriei generale si ai celor evreiesti contopindu-se in complexe explozive, care se vor intoarce impotriva evreilor: pe langa modificarea relatiilor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org