Referat - Faraonii si viata de apoi

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
347
Etichete
faraonii, viata, apoi
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Faraonii si viata de apoi

Timp de mai bine de 1000 de ani , de la primele formule magice din ,,Textele piramidelor” si pana la marile carti sacre din Imperiul Nou , vechii egipteni s-au straduit , aproape obsesiv , sa exorcizeze multimea de pericole care ii ameninta pe cei morti in lumea de apoi . Din aceasta preocupare a lor pentru nemurire sau nemoarte , ca si din credinta care o susutineau, s-a nascut un a dintre cele mai tulburatoare literaturi religioase si funerare din toate timpurile .
Cei mai religiosi dintre oameni , cum ii considera Heordot pe egipteni , au despre moarte o conceptie foarte diferita de a noastra . Pentru ei exista doua tipuri de moarte : una biologica – de care nu scapa nimeni , chiar daca ea poate fi urmata de un ciclu nesfarsit de nasteri , morti, renasteri – si alta vesnica , aceasta din urma fiind cea mai de temut , caci ea inseamna nimicirea totala , reintoarcerea la nefiinta de dinaintea facerii lumii . De aceea ritualurile lor funerare , mumificarea , construirea unor morminte grandioase (Piramidele) , dar mai ales grija lor permanenta de a-l inzestra pe cel mort (in speta , faraonul) cu toate acele formule magice cu ajutorul carora sa poata strabate taramul mortilor , pentru a ajunge din nou la lumina , la viata (fie in imparatia zeilor celesti , fie in cea subpamanteana a lui Osiris , fie iar pe Pamant) , sunt tot atatea mijloace de de exorcizare a Mortii cu majuscula .

Textele piramidelor

Primele mari texte funerare apar gravate in mormintele regilor din Imperiul Vechi, in camera unde era depusa mumia faraonului sau pe culoarele piramidelor . Cele dintai scrieri de acest fel au fost descoperite de marele egiptolog A. Mariette in piramida lui Unas sau Onnes (2350 I .Hr .-2321 I . Hr . ) , ultimul rege din dinastia a V-a . Dar ele sunt cu mult mai vechi , ca dovada multiplele straturi de compunere si nivelurile unor limbi diferite . Folosite multa vreme oral , ele vor incepe de acum inainte sa fie consemnate , fixate prin scr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org