Referat - Fenomenul transnistrean

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
291
Etichete
fenomenul, transnistrean
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

3.2 - SCENARII DE SOLUTIONARE A FENOMENULUI
TRANSNISTREAN

„Conflictul transnistrean, vechi de peste un deceniu, a constituit si ramâne în continuare un factor destabilizator în dezvoltarea Republicii Moldova.” Este un fapt evident ca viitorul statalitatii si identitatii politice a ceea ce numim astazi Republica Moldova si a românilor de pretutindeni va fi în mare parte determinat si conditionat de evolutia fenomenului transnistrean, de reglementarea acestuia si de modalitatea de rezolvare a dilemelor ce îl însotesc. Aceste procese sunt si ele, la rândul lor, în strânsa legatura cu evolutiile politico-economice ale celor trei actori principali: Chisinau, Tiraspol si Moscova.
Astfel, pe parcursul deceniului de cautare a solutiilor pentru problema transnistreana, au fost promovate mai multe sugestii, scenarii si propuneri de reglementare reciproc avantajoasa. Printre ideile forte care pot fi scoase în evidenta sunt:
Actiuni de implicare pe larg a comunitatii internationale în solutionarea conflictului transnistrean si plasarea operatiunii de mentinere a pacii sub mandatul unei organizatii internationale abilitate cu solutionarea problemelor de securitate (ONU, OSCE).
Elaborarea unei declaratii politice cu privire la suspendarea statutului Republicii Moldova ca parte a actualei oparatiuni de mentinere a pacii, ca una care contravine normelor dreptului international, si adoptarea acesteia de fortele politice din Moldova.
Elaborarea si prezentarea unei pozitii ferme a RM referitor la crearea fortelor de mentinere a pacii în stricta concordanta cu normele dreptului international.
Renuntarea la o oarecare alta participare la viitoarea operatiune de mentinere a pacii internationala sub mandatul unei organizatii internationale decât cea care reiese din statutul de tara gazda, parte la conflictul armat.
Transformarea zonei de securitate în zona demilitarizata si extinderea acesteia, odata cu retragerea Armatei a 14-a, pe tot teritoriul din stânga Nistrului si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org