Referat - Filosof al istoriei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
375
Etichete
filosof, istoriei
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi











Filosof al istoriei

Alexandru D. Xenopol, personalitate proeminenta a culturii românesti, s-a nascut la 24 martie 1847 în Iasi. Dupa absolvirea liceului în orasul natal, a realizat studii universitare de filozofie, drept si istorie (1867-1871). Ca urmare, a devenit doctor în drept la Berlin, apoi doctor în filozofie la Giessen, în acelasi an, 1871, fiind puternic influentat de savantii germani.
Reîntors în tara, Alexandru D. Xenopol a intrat în magistratura, fiind, în 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iasi, iar din 1883 s-a integrat, ca profesor, Universitatii din Iasi, având preocupari intelectuale multiple. Istoric, filozof al istoriei, economist, literat, pedagog, jurist, sociolog, profesor, Alexandru D. Xenopol a fost ales în 1893 membru titular al Academiei Române. Între 1898-1901 devine rector al Universitatii din Iasi.
Ca om de stiinta, cu deosebire pentru domeniul istoriei, în 1900 era membru de onoare al Societatii de Arheologie din Bruxelles, urmând acelasi titlu primit de la Societatea Academica din Cernauti (1901), membru al Institutului International de Sociologie (1903), titular al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Paris (1914), vicepresedinte al Societatii de Sociologie din Paris (1916).
Pentru istoriografia româneasca, Alexandru D. Xenopol este un adevarat corifeu al modernismului, plasat, ca temporalitate, între Independenta si Marea Unire. În lucrarile sale a analizat, pe baza unei ample documentari, traditionalitatea autohtonilor în contextul antichitatilor europene, apoi structurile medievale, evenimentele de seama din secolele XVIII-XIX, toate acestea regasindu-se în opera sa fundamentala. Primele decenii ale veacului XX, judecate cu maturitatea si eruditia savantului de renume mondial, sunt, de asemenea, reliefate în scrierile sale.
S-a aflat întotdeauna într-un fertil dialog cu învatatii renumiti ai Europei, prin intermediul forurilor stiintifice istorice, care i-au acordat deseori premii de excelenta, alaturi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org