Referat - Geto - Dacii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
427
Etichete
geto, dacii
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Geto- Dacii

Cu mult timp în urma, pe pamânturile noastre, a locuit un neam viteaz, tracii, dintre ei facând parte si geto- dacii. Geto- dacii dezvolta o viata economica. Se ocupau cu agricultura, cresterea animalelor, albinarit, cultivarea vitei de vie si mestesugurile. Prin unele din aceste ocupatii ei produceau unelte de fierarie sau de bijutier, instrumente pentru prelucrarea lemnului, a pietrei sau a pieilor de animale, brazdare pentru plug, arme de fier si obiecte de ceramica.

Comertul

Multe produse agricole si mestesugaresti erau destinate comertului cu alte triburi, cu grecii sau cu romanii. Geto- dacii, în secolul IV înainte de Hristos, încep a folosi propiile monede de argint, inspirate dupa monedele romane sau grecesti.

Triburi

Ca toti tracii, geto- dacii erau împartiti în mai multe triburi : costobocii, retacensii, piefigii etc. Aristocratii detineau puterea politica si militara. Dintre aristrocrati fac parte regii si marii preoti.

Zeii

Geto- dacii se închinau mai multor zei, cel mai puternic dintre ei fiind Zamolxis sau Gebeleizis, numit si zeul suprem al dacilor, în cinstea lui se ridica sanctuare( locuri de cult) si se organizeaza ceremonii. Preotii ocupau un rol important în stat. Geto- dacii cunosteau scrierea utilizând alfabetul grecesc sau latin.

Regele Dromichates

Dintre totii treacii, numai dacii au curajul sa-i înfrunte pe persi. In secolul IV, getii se opun expeditiilor macedonene având loc o înfruntare între regele Dromichaites si Lisimah. Dupa aceasta lupta conducatorii geto- daci joaca un rol militar si politic din ce în ce mai important în apropierea dunarii.

Burebista

Burebista ajunge conducator al unui neam de daci din zona Transilvaniei, într-o perioada nu prea buna din cauza razboaielor. In acele vremuri toti se temeau de puterea Imperiului roman. Construirea unui stat bine-organizat cu o armata puternica era singura scapare. Cu putin ajutor de la preotul Deceneu, Burebista reuseste sa uneasca triburile geto- dacic


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org