Referat - Grecia antica

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1559
Etichete
grecia, antica
Descarcari
491
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GRECIA ANTICA
Stiati ca:
Grecia antica a fost guvernata de tirani – dar nu de tirani în sensul modern al cuvântului. Cetatile-state ale faimoaselor lor regate ne-au furnizat modelul modern al unui guvern democratic.
Cetatile-state



Grecia Antica nu era un stat unitar, ci o grupare de cetati-state care se autoguvernau. De fapt, cuvântul modern “politica” provine chiar din “polis”, care în greaca înseamna “cetate-stat”. Aceste cetati au înflorit în perioada arhaica (c. 800 î.e.n. – 300 î.e.n.), fiind întemeiate pe principiul cetatenesc, cu diferite drepturi si privilegii pentru cetatenii de sex masculin sau feminin, pentru copii, pentru rezidentii straini sau pentru sclavi. Toti cetatenii de sex masculin, oricât de saraci ar fi fost, aveau drepturi politice. Trei dintre cele mai puternice cetati-state erau Atena, Sparta si Corintul. Cea mai importanta dintre acestea era Atena, locul de nastere al culturii si democratiei, o cetate celebra în toata lumea antica pentru frumusetea sa.
Sparta, situata în Peloponez, în sudul Greciei, era marea rivala a Atenei. Sparta era o putere militara de temut, având cea mai buna infanterie din lumea greceasca. Acest lucru nu este deloc surprinzator, având în vedere ca toti baietii spartani erau luati de lânga mamele lor la vârsta de numai sapte ani, pentru a face timp de 13 ani o instructie militara extrem de dura. Spartanii nu puneau pret pe cultura sau frumusete, ducând în schimb o existenta “spartana”, bazata pe simplitate si rabdare.
Corintul si-a cladit prosperitatea datorita mestesugarilor sai si comertului pe mare. Era cunoscut în întreaga lume antica drept un centru al luxului, un loc de recreere pentru cei bogati, care se înghesuiau sa le viziteze pe prostituatele-preotese de la Templul Afroditei.


Sisteme de guvernare



Înainte de nasterea democratiei, cele mai multe cetati-state erau conduse ca aristocratii – cuvânt care în greaca veche însemna “domnia celor mai buni”. Puterea era împartita de un cerc res


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org