Referat - Leni

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
leni
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Leni



Actrita Leni Riefenstahl a incantat lumea interbelica in filmele sale: »Der heilige Berg« (Muntele Sfant, 1926), »Der große Sprung« (Marele salt, 1927), »Die weiße Hölle vom Pitz Palü« (Iadul alb din Pitz Palu, 1929), »Stürme über dem Mont Blanc« (Furtuni pe Mont Blanc, 1930), »Der weiße Rausch« (1931), »Das Blaue Licht« (Lumina albastra, 1932) si «SOS Eisberg» (SOS Iceberg, 1933). Cele mai mari succese i le-au adus, insa, filmele regizate si montate de ea insasi.
Norocul si blestemul vietii ei a fost ca Adolf Hitler a placut-o. Dupa ce a remarcat-o in »Das Blaue Licht«, el a tinut sa o cunoasca, si a invitat-o la o intalnire pe coasta Balticii, in vara lui 1932. I-a spus ca va veni la putere si i-a cerut sa lucreze pentru el, iar ea a acceptat.
Leni a turnat si montat, la sugestia lui Hitler, cele mai cunoscute creatii ale sale, care au facut-o nemuritoare, dar in acelasi timp au exilat-o pentru totdeauna din lumea filmului: “Triumful Vointei” si “Olympia”.
Realizat in 1935, documentarul »Triumph des Willens« (Triumful vointei) a primit medalia de aur la Venetia in 1935 si medalia de aur la Expozitia Mondiala la Paris in 1937. Filmul avea ca subiect congresul Partidului National-Socialist de la Nuremberg, din 1934. De la cadrele de inceput, cu avionul lui Hitler coborand prin nori, cu umbra lui proeictandu-se pe stravechile cladiri din Nuremberg, filmul a fost destinat – in propriile cuvinte ale dictatorului – “sa glorifice puterea si frumusetea celui de-al treilea Reich”.
A urmat »Olympia« (1938), documentar in doua parti: »Fest der Völker« (Sarbatoarea poporului) si »Fest der Schönheit«(Sarbatoarea frumusetii), imortalizand editia din 1936 a Jocurilor Olimpice moderne, desfasurata la Berlin sub patronajul politicului. Uimitoarele imagini ale atletilor in plin efort din »Olympia« au fost reasplatite din nou cu premii: medalia de aur la Paris in 1938, premiul intai la festivalul de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org