Referat - Lenin Vladimir Ilici

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1156
Etichete
lenin, vladimir, ilici
Descarcari
454
Nota
9 / 10 - 1 vot


Lenin Vladimir Ilici (1870-1924)
Teoretician si om politic marxist rus , îmtemeietor al partidului Comunist al Uniunii Sovietice si al statului sovietic ,conducator al miscarii muncitoresti revolutionare internationale .Continuator al operei lui Marx si Engels ,Lenin a dezvoltat si aplicat în mod creator marxismul în conditiile epocii imperialismului si ale trecerii omenirii de la capitalism la socialism . S-a nascut la 22 Aprilie 1870 la SIMBIRSK ( astazi LILIANOVSK ) . Urmeaza în orasul natal scoala elementara si liceul clasic ,pe care îl absolveste în anul 1887 . În acelasi an ,fratele sau mai mare , Alecsander Ulianov este executat pentru participar la atentatul împotriva tarului Alexandru al III –lea . Se înscrie la facultatea de drept de la Kazan, dar este exclus fiindca aluat paete la miscarea revolutionara a studentilor ,iar apoi trimis cu domiciliu fortat în localitatea KOKUSKINO.
Reîntors la Kazan în toamna anului 1888 intra într-un cerc marxist . Între 1889 si 1893 Lenin locuieste la Samara . În 1891 absolveste în mod stralucit facultatea de drept din Petersburg .La Samara organizeaza primul cerc marxist din acest oras . În august 1893 , Lenin se muta la Petersburg ,unde organizeaza cercuri marxiste în rândul muncitorilor ,devenind conducatorul recunoscut al marxistilor din oras .În primavara anului 1894 scrie prima sa mare opera ‘Ce sunt Prietenii Poporului si cum lupta ei împotriva social democratilor ?’ ,considerata pe drept cuvânt primul manifest al partidului marxist care se nastea în Rusia . În anul 1895 Lenin înfiinteaza la Petersburg ‘Uniunea de lupta pentru eliberarea clasei muncitoare ‘ ,care devine germenele partidului marxist din Rusia . La sfârsitul aceluiasi an a fost arestat si detinut în închisoare timp de 14 luni ,iar în 1897 este deportat în Siberia unde rîmâne pâna în 1900 .Întors din deportare pleaca în strainatate , unde întemeiaza ziarul ‘Iskra’ care militeaza pentru clarificarea ideologica si pentru unirea organizatiilor muncitoresti din Rusia într-un partid de tip nou .Activitatea sa desfasurata în fruntea muncitorilor rusi a permis ca la congresul al II lea al P.M.S.D.R. din 1903 sa se puna bazele partidului marxist al clasei muncitoare din Rusia .În noiembrie 1905 Lenin s-a întors din emigratie în Rusia ,la Petresburg ,desfasurând o imensa activitate în fruntea partidului în anii primei revolutii ruse .În 1907 este nevoit sa emigreze din nou în strinatate ,în Elvetia apoi la Paris .În acesti ani Lenin uneste fortele bolsevicilor în lupta împotriva curentelor antipartinice din miscarea muncitoreasca rusa ,militeaza pentru pregatirea partidului si a clasei muncitoresti în vederea declansarii unei noi revolutii .În 1912 ,la Praga Lenin conduce lucrarile celei de-a 6-a conferinte a P.M.S.D.R. ,la care sunt exclusi din partid mensevicii lichidatoristi , punându-se bazele unui partid independent al bolsevicilor.
În 1913-1914 Lenin publica o serie de lucrari în care elaboreaza si fundamenteaza programul marxist , în problema nationala ( ‘Note critece în problema nationala’ , ‘Dreptul natiunilor la autodeterminare’ etc. ) .
Lenin a militat ferm ,în anii primului razboi mondial .pentru unirea fortelor revolutionare în partidele social-democrate în vederea crearii unei noi internationale .Pe aceasta linie se înscriu eforturile depuse la conferintele socialistilor internasionalisti ,tinute la Zimmerwald ( 1915 ) si Kiental ( 1916 ). Întors din emigratie ,dupa victoria revolutiei burghezo-democratice din februarie 1917 si rasturnarea absolutismului tarist ,Lenin prezinta celebrele ‘Teze din aprilie’ , plan de lupta pentru trecerea de la revolutia burghezo-demicratica la revolutia socialista , se ocupa nemijlocit de pregatirea insurectiei armate .Urmarit de guvernul provizoriu ,pleaca pentru un timp în Finlanda .În septembrie 1917 Lenin cheama masele la insurectie armata împotriva guvernului provizoriu si la cucerirea puterii .În octombrie 1917 se reîntoarce ilegal din Finlanda la Petrograd ,si preia direct conducerea insurectiei .Începuta la 7 noiembrie ( 25 octombrie ) ,prin insurectia de la Petrograd , Marea Revolutie Socialista din octombrie a învins , în Rusia instaurându-se puterea muncitorilor si taranilor .La 30 august 1918 Lenin este grav ranit în urma unui atentat savârsit de catre ‘Socialistii Revolutionari’ .
Dupa terminarea razboiului civil Lenin conduce munca de refacere a economiei nationale ,elaboreaza planul de electrificare a tarii si planul politicii economice a perioadei dictaturii proletariatului .
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org