Referat - Maiasii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
295
Etichete
maiasii
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Maiasii



Teritoriul pe care traieste astazi populatia maiasa era printre cele mai locuite cu zeci de milenii în urma.
În perioada cuceririi spaniole, la sfârsitul secolului al XV-lea si începutul celui urmator, teritoriul ocupat de populatia maya cuprindea Guatemala (cu excaptia câtorva regiuni de pe coasta Pacificului), partile apusene ale Salvadorului si Hondurasului, întreg Hondurasul Britanic, iar din Mexic stateleYucatan si Campeche,teritoriul Quintana Roo si regiunile rasaritene ale statelor Tabasco si Chiapas, prin urmare un teritoriu de vreo 900 km. Întregul teritoriu este situat în regiunea subtropicala , limita lui meridionala coborând pâna aproape de paralela 14¤ N.
Partea sudica a trapezului locuit de maiasi este o regiune muntoasa cu numeroase vârfuri înalte, în mare parte de origine vulcanica, cu orase asezate în vai sau pe platouri. Pentru civilizatia maya regiunea muntoasa a Guatemalei a avut si alte avantaje: rocile vulcanice erau folosite pentru construirea locuintelor si a edificiilor de cult, precum si la confectionarea de metate ( pietre pentru macinatul porumbului).
O prima epoca de înflorire a culturii maya,cuprinsa între anii 320e.n. si 987e.n., este desemnata istoric sub numele de ,,vechiul imperiu”, împartita în trei perioade: 320-633; 633-731; 731-987. Descoperirile arheologice au infirmat vechea teorie ca civilizatia maya s-ar fi dezvoltat în mod izolat.









NOUL IMPERIU AL ,,SARPELUI CU PENE ”


Dupa parasirea principalelor centre de cultura din vechiul imperiu,asezate mai ales în regiunile râurilor Usumacinta si Motagua, civilizatia maya emigreaza mai ales spre tarmul Atlanticului, unde întemeiaza asezarile Chichen-Itza si Uxmal,si spre Oceanul Pacific, unde pune baza oraselor Antigua, Atitlan si Amatitlan.
Mai întâi cultura maya trece printr-o perioada de declin, care se asocieaza cu unele influentele civilizatiilor vecine si cu o or


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org