Referat - Marea Nordului

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
497
Etichete
marea, nordului
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marea Nordului
Primul razboi mondial, cunoscut si ca Marele razboi, Razboiul natiunilor sau Razboiul menit sa puna capat razboaielor, a fost un conflict la scala mondiala desfasurat între august 1914 si 11 noiembrie 1918. Denumirea Primul razboi mondial nu a fost folosita decât dupa 1939, dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, pâna atunci fiind cunoscut ca Marele razboi sau Razboiul mondial. Combatantii razboiului au fost Aliatii si Puterile Centrale. Nici un conflict anterior nu a mobilizat atâti soldati si nici nu a implicat atâtea parti în câmpul de lupta. La sfârsitul sau, razboiul a devenit al doilea conflict în lista celor mai sângeroase conflicte notate de istorie (dupa Rebeliunea de la Taiping). Douazeci de ani mai târziu însa, cel de-al doilea razboi mondial va face si mai multe victime.
O caracteristica a primului razboi mondial o constituie folosirea strategica pe scala larga a transeelor ca linii de aparare pe frontul de vest, acestea întinzându-se începând cu Marea Nordului si continuând pâna la granita cu Elvetia. Mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe câmpurile de lupta ale razboiului iar pe lânga acestea, mai multi îsi pierd viata în spatele liniilor frontului datorita lipsei resurselor de baza - mâncare, caldura sau combustibil, mobilizate cu prioritate pentru alimentarea armatelor - si a genocidului comis sub acoperirea numeroaselor razboaie civile si conflicte interne (spre exemplu genocidul armenian).
Avansul tehnologic câstigat odata cu revolutia industriala a secolului 19 se regaseste în cresterea puterii destructive a armelor si în diversificarea modalitatilor de atac aflate la îndemâna strategilor vremii. Astfel, în Primul Razboi Mondial au loc primele bombardamente aeriene din istorie iar în jur de 5% din victime (a caror cauza directa a fost razboiul) au fost civili – în cel de-al doilea razboi mondial procentul va urca la 50%.
Primul razboi mondial s-a dovedit a fi o ruptura decisiva cu vechea ordine mondiala, marc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org