Referat - Marirea si decaderea unui imparat

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
marirea, decaderea, unui, imparat
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi





1) Cum a preluat Napoleon puterea?
Nascut in Corsica la 15 august, 1769, Napoleon a luptat în Revolutia Franceza si a împrastiat o multime regalista din Paris “intr-o rafala”. În 1796-1797, victoriile reputate împotriva austriecilor în Italia au facut din el un erou national. În anul urmator însa, tentatia de a cuceri Egiptul a luat sfîrsit cand flota franceza a fost distrusa in Batalia Nilului de catre cea engleza, aflata sub comanda lui Horatio Nelson.
În ciuda acestui insucces Napoleon a profitat de o lovitura de stat din noiembrie 1799, devenind prim-consul, conducatorul real al Frantei. La începutul anilor 1800, a introdus reforme legislative ample, sub nu-mele de Codul lui Napoleon, care constituie si azi baza dreptului fran- cez. În 1804, s-a autoîncoronat împarat al Frantei. De atunci si pîna în 1812 a ramas invincibil pe uscat, chiar daca Nelson i-a distrus fortele na vale în batalia de la Trafalgar din 1805. Dezastruasa campanie din Rusia a fost primul dintr-o serie de esecuri ce a culminat cu abdicarea sa în 1814, în urma careia a fostexilat pe insula Elba, pe coasta nord-vestica a Italiei.

2)De ce a invadat Napoleon Rusia ?
La începutul lui 1812 Napoleon afla ca puterea sa nu este nelimita-ta. Vechea sa ambitie de a invada Anglia era împiedicata de slabiciunea comparativa a flotei franceze care nu dispunea de navele si resursele necesare pentru a lansa un atac în forta. Încercarea de a organiza un boi-cot al produselor englezesti în toata Europa, care spera ca va conduce la o revolta a somerilor britanici, a esuat, deoarece Spania, Portugali sau Rusia nu puteau fi controlate. Tentativa de a subjuga Spania si Portuga-lia s-a transformat în Razboiul Peninsular, în care francezii au fost înfrînti de fortele engleze, spaniole si portugheze reunite sub comanda lui Sir Arthur Wellesley, viitorul duce de Willington.
Ulterior, Napoleon si-a îndreptat atentia catre Rusia, pe care o considera o poarta spre India si bo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org