Referat - Minunea vesnicei uniri

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
319
Etichete
minunea, vesnicei, uniri
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Sub acest maret castan
Noi juram toti în fratie
Ca de azi sa nu mai fie
Nici valah, nici moldovan.
(Vasile Alecsandri „Juramânt”)

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei. Prin alegerea sa ca domn si în Muntenia, se înfaptuieste la 24 ianuarie 1859, Unirea muntenilor si moldovenilor. Entuziasmul popular este general. Unirea se realizeaza în fapt. Domnul Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei devine Alexandru Ioan Cuza.
În cei sapte ani de domnie(1859-1866) Cuza, este ajutat de Mihail Kogalniceanu si alti oameni politici sa modernizeze tara. Taranii primesc pamânt din propietatea statului, a manastirilor si a boierilor. Se dezvolta agricultura, schimburile comerciale. Armata este reorganizata. Învatamântul primar devine obligatoriu si gratuit. În orase se înfiinteaza licee, iar la Iasi si Bucuresti se înfiinteaza primele universitati. Tricolorul este steag national. Capitala tarii devine Bucuresti.
Cuza-Voda a fost un om bun si drept pentru cei multi. Schimbarile profunde începute de el, nemultumesc o parte a oamenilor politici si pe unii boieri. Acestia îl obliga sa abdice si sa paraseasca tara si este înmormântat la biserica Trei Ierarhi din Iasi.





  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org